Barsingerhorn

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


BARSINGERHORN

Provincie : Noord Holland
Opheffing : 1990 Niedorp (2012 Hollands Kroon), Anna Paulowna (2012 Hollands Kroon)
Toevoegingen : 1818 Kolhorn en Haringhuizen, 1970 Wieringerwaard

I : 14 maart 1941
" Gedeeld : I in goud 3 schuinbalken van keel, II schuinslinks spitsgeruit van zilver en azuur, en een gedeeld linkerkwartier; 1 in goud een omgewende leeuw van sabel, getongd en genageld van keel, en 2 in goud een leeuw van keel, getongd en genageld van azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

II : 4 februari 1971
" Gedeeld : I schuinsrechts spitsgeruit van zilver en azuur, II doorsneden : a in keel een knoestig verkort schuinkruis van goud, tussen de armen vergezeld van 4 vuurslagen van zilver, gericht naar het midden, b in sabel en zwaan van zilver, gebekt en gepoot van keel, met 2 gouden kroontjes om de hals. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Wapen van Barsingerhorn/Arms (crest) of Barsingerhorn

Oorsprong/verklaring

Tot 1941 voerde de gemeente het volgende wapen : " In keel een verkort Bourgondisch kruis van zilver, tussen de armen 4 blokjes, elk gedekt met een kroon, alles van zilver."

Wapen van Barsingerhorn/Arms (crest) of Barsingerhorn

Het eerste wapen is een combinatie van de wapens van Hodenpijl en Beieren. Het wapen is afkomstig van het echtpaar Willem, bastaard van Albrecht van Beieren en zijn vrouw Johanna van Hodenpijl, heren van Schagen tot 1618, een heerlijkheid waartoe ook Barsingerhorn behoorde.

Het tweede wapen is samengesteld uit het wapen van Beieren, het vroegere officieuze wapen en de zwaan van Wieringerwaard. Het officieuze wapen met een Bourgondisch kruis is symbolisch voor het feit dat Margaretha van Bourgondië in 1415 Barsingerhorn stadsrechten verleende.

Dit wapen was ook in gebruik als heerlijkheidswapen. Het komt als zodanig voor in de 18e eeuw (Beelaerts van Blokland en Schoemaker).

Van den Bergh noemt het volgende zegel voor Barsingerhorn uit de 18e eeuw(?) : een zittende omziende leeuw, gwkroond, in de rechterpoot een zwaard, in de linker een bundel pijlen. Randschrift : Secretaris van Barsingerhorn cum annex.


Wapen van Barsingerhorn/Arms (crest) of Barsingerhorn

Briefhoofd, +/- 1985


Literatuur: vdBergh, 1878; Sierksma, 1962; Belaerts van Blokland, 17??; Schoemaker, 17??


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse heraldiek
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)  • Totaal aantal pagina's: 17,504
  • Waarvan afbeeldingen: 14,926

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site