Best

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Best/Arms (crest) of Best
BEST

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Noord-Brabant
Noordbrabant.jpgLoading map...
Official blazon
Dutch In keel de H.Odulfus van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels. (NB : De heilige draagt in de rechterhand een appel en in de linker een boek)
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 23 juni 1980. Best is in 1819 afgescheiden van Oirschot. De nieuwe gemeente had geen historisch wapen en nam een schild aan met daarop de H. Odulphus.

De H. Odulphus is de parochieheilige en kwam ook voor op het zegel van de parochie. Het wapen werd echter nooit officieel aangevraagd. Pas in 1949 deed de gemeente een poging het wapen te laten bevestigen. De Hoge Raad van Adel weigerde echter de heilige op te nemen in het wapen. Ze zag liever het symbool van de heilige (een appel) in het wapen verwerkt. De gemeente wilde echter de hele heilige opnemen.

In 1969 werd wederom een poging gedaan het wapen bevestigd te krijgen. Daarvoor werden eerst een aantal ontwerpen gemaakt, analoog aan het wapen van Oirschot. De gemeenteraad bleef echter vasthouden aan de heilige. Uiteindelijk werd in 1978 opnieuw een poging gedaan om het inmiddels al meer dan 150 jaar gevoerde wapen te bevestigen. De Hoge Raad van Adel is uiteindelijk akkoord gegaan en het wapen is verleend. Best was daarmee de eerste gemeente in Noord-Brabant, waar de heilige in andere kleuren dan goud-op-blauw werd verleend.

Afbeeldingen

In 1996 stelde de Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde de volgende wijziging voor:
In keel een verlaagd en versmald Latijns kruis van zilver, de bovenste en beide zijarmen elk overtopt met een appel van zilver. Het schild ter linkerzijde steunend tegen de Heilige Odulphus van na­tuurlijke kleur, gekleed in een toog en een koorhemd, alles van zilver, geschoeid van goud en houdende in de linkerhand een boek van goud.

Wapen van Best

De heilige is in dit ontwerp vervangen door zijn symbolen, kruis en appel en keert terug als de schildhouder. Ook dit ontwerp is verder nooit door de gemeente aangenomen.

Literatuur: Schutte, 1980; gemeentegids Best, 1996; Gondrie, 1981


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16.542
  • Waarvan afbeeldingen: 13.279

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site