Driebergen

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


DRIEBERGEN

Provincie : Utrecht
Opheffing : 1931 Driebergen-Rijsenburg (2007 Utrechtse Heuvelrug)
Toevoegingen : 1857 Sterkenburg

I : 10 juni 1818
" Gevierendeeld : I en IV in goud een klimmende leeuw van keel, II en III in sabel een lelie van zilver."

Wapen van Driebergen/Coat of arms (crest) of Driebergen

Oorsprong/verklaring

De exacte oorsprong van het wapen is niet bekend. De oudste gegvens over Driebergen gaan terug tot 1382. De naam Van Driebergen verschijnt in 1430. De heerlijkheid Driebergen is in de loop der tijden in het bezit geweest van een groot aantal geslachten, oa Van Gaesbeek, Nassau-Odijk, Schellinger, Van Heeckeren van Beverweerd, Van Westrenen en Van Bijlandt.

De familie van Gaesbeek voerde in sabel een van goud getongde, genagelde en gekroonde leeuw van zilver en de oudst bekende eigenaar, Willem van Gaesbeek, heer van Abcoude en Duurstede, voerde dit wapen gevierendeeld met in keel 3 zuilen van zilver. Dit is tevens het oudst bekende wapen van Driebergen.

Op rouwborden van ene Vrouwe van den Hem van Niedersteyn-Oly van Velsen in de St Elisabethskerk te Utrecht (1668), genoemd in een wapenboek uit 1730, staat een kwartier Driebergen, bestaande uit I en IV in sabel een leeuw van zilver en II en III in zilver een lelie van keel. De voorvader van deze Vrouwe is waarschijnlijk ene Joost Adriaansz, een bakker uit Driebergen, die zich in 1578 in Utrecht vestigde. Hij nam later de naam Van Driebergen aan. Zijn dochter was de moeder van bovenstaande Vrouwe.

Driebergen.ok.jpg

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910

Driebergen.hag.jpg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930

The heerlijkheid (manor, domain) Driebergen was first mentioned in 1382, whereas the familyname Van Driebergen appears in 1430. The heerlijkheid was owned by several families, one being Van Gaesbeek. The arms of Van Gaasbeek are a silver lion, armed gold, on a black shield. The family also owned Abcoude en Duurstede. The oldest arms of Abcoude are derived from Zuilen, which is similar to the 2nd and 4th quarter of the municipal arms. It is therefore not unlikely that the arms date from the 14th century.

The municipal arms also appear on a mourning-board in a church in Utrecht. One of the arms of the Lady Van den Hem van Niedersteyn - Oly van Velsen is mentioned as Driebergen. One of her ancestors of this woman was a baker from Driebergen, who, when settled in Utrecht, probably added the surname Van Driebergen to his name.


Literatuur: Valck Lucassen,1933


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16,504
  • Waarvan afbeeldingen: 13,243

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site