Etten-Leur

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Etten-Leur/Arms (crest) of Etten-Leur
The arms from 1817
Wapen van Etten-Leur/Arms (crest) of Etten-Leur
The arms from 1968
ETTEN-LEUR
tot 1968 Etten en Leur

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Noord-Brabant
Noordbrabant.jpgIncorporated into:

Loading map...
Official blazon
Dutch
  • (1817) Van lazuur beladen met 3 burgten van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 15 paarlen. (NB : In het register is geen tekst vermeld, alleen een tekening)
  • (1968) In zilver 3 geopende burchten van keel, geplaatst 2 en 1. Het schild gedekt met een gouden kroon met 15 paarlen.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 16 juli 1817 en in gewijzigde kleuren op 17 januari 1968.

Etten vormde reeds in de 13e eeuw een eigen heerlijkheid. De heerlijkheid was in handen van de Heer van Breda. Het wapen is echter niet afgeleid van het wapen van Breda of Van den Houte (de eerste bezitters van de heerlijkheid), maar van de familie Van Etten. Deze familie bekleedde tussen 1400 en 1600 een groot aantal ambten, waaronder dat van schout van Etten.

Het wapen van de familie was van zilver met drie burchten van azuur. Het heerlijkheidswapen voerde de burchten ter onderscheiding van keel. Het wapen wordt in 1744 als heerlijkheidswapen genoemd, echter de burchten worden van sabel aangegeven.

Bij de aanvraag van 1815 werd een ongekleurde afdruk meegestuurd en de Hoge Raad van Adel verleende het wapen in rijkskleuren. Pas in 1968 werd deze situatie hersteld in de oorspronkelijke kleuren.

Afbeeldingen

English

In the 13th century the Estate of Etten belonged to the Lord of Breda. In the 15th-17th century the Van Etten family were appointed vassals of the the Lords of Breda in Etten. The arms of the Van Etten family was silver with three blue castles. The arms of the Estate of Etten were derived from the arms of the family, but the colours were changed to distinguish the arms.

When the local council applied for the arms to be granted the colours were not mentioned. The arms were thus granted in the National colours. In 1968 the original colours were restored.


Literatuur: Goor, 1744; Informatie gemeente Etten-Leur.


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16.504
  • Waarvan afbeeldingen: 13.243

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site