Decemberbanner.jpg

Hoofdplaat

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Hoofdplaat/Arms (crest) of Hoofdplaat
HOOFDPLAAT

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Zeeland
Zeelandp.jpgAdditions:

Incorporated into:

  • 1970 Oostburg
  • 1970 Terneuzen
    Loading map...
Official blazon
Dutch Dwars door midden gedeeld, waarvan het bovenste in de lengte doorsneden, het eerste zijnde Zeeland, het tweede rood, beladen met een klimmende gouden leeuw, houdende in deszelfs regter voorpoot een opgeheven zwaard en in de linker voorpoot een bundel pijlen, alles van zilver; het onderste van zilver beladen met een op een woedende zee zinkend schip, alles in zijne natuurlijke kleuren.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 25 december 1819.

Het wapen bestaat uit de wapens van Zeeland, de Staten Generaal en een symbool voor de slechte situatie waarin de gemeente verkeerde (grondverlies door overstromingen).

In een verdrag uit 1775, waarin het latere Hoofdplaat werd bedijkt, werd overeengekomen dat 3/5 van de polder door Zeeland bestuurd zou worden en de overige 2/5 zouden als generaliteitslanden direct door de Staten Generaal bestuurd worden. Het Zeeuwse gedeelte werd later verheven tot de heerlijkheid Partange, dat een zilveren schild met in het eerste kwartier het wapen van Zeeland voerde.

In 1815 werd het wapen aangevraagd omgeven door groene lisbladeren met gouden knoppen en geplaatst op een witte schijf omgeven door een rand, waarop in gouden letters Luctor sed submergo Hoofdplaat.

Het schild werd verder gehouden door rechts Ceres van natuurlijke kleur, gekleed in een rouwgewaad, bestaande uit een wit kleed met zwarte mantel en kap, houdende een witte neusdoek voor haar gezicht, met een korenschoof en sikkel voor haar voeten en een boom aan haar rechterzijde, links door Neptunus van natuurlijke kleur, in een dreigende houding opkomende, omslingerd door een rode doek, houdende de ijzeren drietand met houten stok, dragende een gouden kroon en staande op een schelp getrokken door zeepaarden.
De beide goden duiden ook weer op de vele overstromingen, Ceres in rouwgewaad voor het verlies aan landbouwgronden aan Neptunus de zeegod.

Afbeeldingen

Literatuur: Van de Meulen, 1889


Portaal Nederlandse OverheidswapensPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16.005
  • Totaal aantal afbeeldingen: 0

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site