Lochem

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Lochem/Arms (crest) of Lochem
LOCHEM

Country: Netherlands
Netherlands.jpgProvince: Gelderland
Gelderla.jpgAdditions:

Loading map...
Official blazon
Dutch
  • (1816) Van lazuur beladen met een gekroonden klimmenden leeuw van goud, verzeld van 3 vijfpuntige sterren, staande 2 op zijde en één en pointe.
  • (1956) In azuur een gekroonde dubbelstaartige leeuw van goud, getongd en genageld van keel, vergezeld van 3 vijfbladerige mispelbloemen van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen.
  • (1972) In azuur een gekroonde dubbelstaartige leeuw van goud, getongd en genageld van keel, ter weerszijden en beneden vergezeld van een penning van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.
  • (2009) Gevierendeeld; I in azuur een dubbelstaartige gekroonde leeuw van goud, getongd en genageld van keel; II in goud drie mispelbloemen van keel, III in goud drie bollen van sabel; IV in azuur een dubbele burcht van goud, beide delen met vijf kantelen, geopend en verlicht van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 20 juli 1816, licht gewijzigd op 2 januari 1956, gewijzigd na de samenvoeging met Laren op 7 juli 1972 en geheel herzien op 23 april 2009.

Afbeeldingen

Lochem heeft inmiddels vier wapens gehad. Het oude wapen vertoonde de leeuw van Gelre, vergezeld van drie mispelbloemen, eveneens een oud symbool van Gelre. In 1956 werd aan het wapen een kroon toegevoegd en werd de kleur van de mispelbloemen aangepast. Na de samenvoeging met Laren werden de penningen uit het oude wapen van Laren opgenomen in plaats van de mispelbloemen.

In het jongste wapen zijn onderdelen van de wapens van de opgeheven gemeenten opgenomen. De bovenste helft zijn de oude symbolen van Lochm, de Gelderse leeuw en de mispelbloemen, maar nu naast elkaar geplaatst. De onderste helft vertoont de penningen van Laren/Verwolde en de burcht van Gorssel. Ook werd de kroon vervangen door een vijfbladerige kroon. De gemeente nam het na de smaenvoeging met Laren niet zo nauw met het nieuwe wapen, tot in 1989 voerde de gemeente op briefpapier het oude wapen met de mispelbloemen !

Het oudst bekende zegel van Lochem is bekend sinds 1273. Hierop staat een schild met een leeuw en boven en naast het schild 3 mispelbloemen.

Wapen van Lochem/Coat of arms (crest) of Lochem

Het zegel van 1273

Een tweede zegel uit de 13e of 14e eeuw geeft dezelfde voostelling en op het derde uit de 14e eeuw ontbreken de mispels. Op het vierde uit de 17e eeuw staan de mispels in het wapen, dat op het laatste 18e eeuwse zegel gedekt wordt door een vijfbladige kroon. Het oudste gemeentewapen is dus gebaseerd op het 17e eeuwse zegel.

Afbeeldingen

Literatuur: vdBergh, 1878; Stork, 1980; Schimmelpenninck van der Oije, 1983


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse heraldiek
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)  • Totaal aantal pagina's: 17.502
  • Waarvan afbeeldingen: 14.924

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site