Decemberbanner.jpg

Onstwedde

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


ONSTWEDDE

Provincie  : Groningen
Opheffing  : 1969 Stadskanaal
Toevoegingen : -

I : 9 mei 1935
"In sabel 3 dwarsbalken van zilver met een gouden vrijkwartier, waarin een dubbele adelaar van sabel en een hartschild van azuur met een korenschoof van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Wapen van Onstwedde/Coat of arms (crest) of Onstwedde

Oorsprong/verklaring

De oudste vermelding van Onstwedde dateert uit de 9e eeuw. Het gebied behoorde toen aan het klooster Werden aan de Ruhr. Wanneer de kerk gesticht is is niet duidelijk, al moet het voor 875 zijn geweest. De gemeente is in 1811 ontstaan als afsplitsing van Bourtange.

Onstwedde behoorde in 1316 tot het gebied Westerwolde, zoals uit een akte blijkt. Het zegel van Westerwolde aan deze akte vertoont een korenschoof. Deze korenschoof is in rijkskleuren opgenomen als hartschild. In deze akte stelt het gebied zich onder de bisschop van Munster. De kerk in Onstwedde behoorde tot het bisdom Osnabrück. De stad Groningen had het veen in bezit en bepaalde wie het mocht ontginnen.

Bij de aanvraag van het wapen werd voorgesteld om op de adelaar niet het Groninger wapen te plaatsen, maar het wapen van Osnabruck. Dit kon echter geen goedkeuring wegdragen van de hoge Raad van Adel, omdat dat zou suggereren dat Groningen in bezit was geweest van Osnabruck. Als compromis is toen gekozen voor een blanke adelaar. De rest van het wapen symboliseert de typische rechte kanalen van de veenkoloniën.

Afbeeldingen

Literatuur: Info bureau voorlichting Stadskanaal; Visser en Buist, 1992


Portaal Nederlandse OverheidswapensPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16,005
  • Totaal aantal afbeeldingen: 0

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site