Ottersum

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


OTTERSUM

Provincie  : Limburg
Opheffing  : 1973 Gennep
Toevoegingen : -

I : 13 november 1896
"Gedeeld: rechts in azuur de H.Johannes de Dooper, gekleed in een schapenvacht van natuurlijke kleur, gelaat, handen, voeten, haar en baard mede van natuurlijke kleur, houdende in den rechterhand een kruisstaf van goud en op de rechter hand vóór de borst dragende het lam Gods van goud in een nimbus van zilver; links in goud een St.Andrieskruis van keel, vergezeld van 4 droogscheerdersscharen van hetzelfde."

Ottersum.hag.jpg

Oorsprong/verklaring

Wanneer Ottersum is ontstaan is niet bekend. Het viel onder de heerlijkheid en schepenbank van Gennep, in het land van Kleef. In Ottersum lag een ridderhofstad en de bezitters noemden zich heer van Ottersum. De kerkpatroon is de H. Johannes de doper. Echter voor 1844 was de kerk gewijd aan de H. Lambertus. Het zou dus beter geweest zijn om de H. Lambertus op te nemen in het wapen.

In 1896 vroeg de gemeente een wapen aan met de heilige en voor zich een klein schildje met het wapen van Gennep. De Hoge Raad van Adel stelde daarop voor het schildje te vervangen door een gedeeld schild. Dit wapen werd daarop vervolgens verleend. Een kopie van het Koninklijk Besluit werd afgedrukt in de Maasgouw van 15 december 1896.

Wapen van Ottersum/Coat of arms (crest) of Ottersum

Poststempel 1972


Literatuur: Eversen en Meulleners, 1900; Driessen, 1974; Brievenboek Hoge Raad van Adel , 1896, Koffie Hag albums +/- 1930


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16,504
  • Waarvan afbeeldingen: 13,243

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site