Reusel-De Mierden

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Reusel-De Mierden/Arms (crest) of Reusel-De Mierden
REUSEL-DE MIERDEN

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Noord-Brabant
Noordbrabant.jpgAdditions:

Loading map...
Official blazon
Dutch In azuur een gouden korenschoof, uit de rechterbovenhoek beschenen door een zon tussen twee wolken, alles van goud.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 2 juli 1998.

Het wapen is een combinatie van de korenschoof uit het wapen van Reusel en de zon uit het wapen van Hooge en Lage Mierde.

In eerste instantie vroeg de gemeente om een wapen, ontworpen door de Noord-Brabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde (NBCW), waarin de korenschoof van Reusel gecombineerd was met drie stenen, het symbool van Sint Stephanus, die in het wapen van Hooge en Lage Mierde voorkwam. Ook was de veldkleur blauw vervangen door zwart, de kleur van de Kempen. De drie stenen sloegen ook op de dorpen Hoge Mierde, Hulsel en Lage Mierde.

De gemeenteraad ging echter niet akkoord met dit voorstel, omdat men zich er niet in kon herkennen; de kleuren waren nieuw en de stenen waren geen duidelijk symbool voor De Mierden. Bovendien wilde men geen kroon.

Een ambtenaar van de gemeente ontwierp vervolgens een nieuw wapen, wat wel instemming vond bij de gemeenteraad en waarover advies van de Hoge Raad van Adel werd gevraagd. De omschrijving hiervan luidde : "In azuur een hartschild van zilver, waarin een korenschoof van goud; het hartschild vergezeld van drie stenen van goud, twee boven en één onder het schild."

De stenen waren dus gehandhaafd, maar een gouden korenschoof op een zilveren veld was niet mogelijk. De Hoge Raad van Adel stelde dus voor het hartschild weg te laten. Het ontwerp was dus identiek aan dat van de NBCW, alleen was de historische schildkleur weer opgenomen. Opnieuw rezen er bezwaren in de gemeenteraad, omdat met De Mierden nog steeds niet kon herkennen. Daarop werden de stenen vervangen door de zon uit het oude wapen.

De Hoge Raad van Adel stelde daarop de wolken voor, waarmee ook de gemeenteraad akkoord ging.

Afbeeldingen


Literatuur: Archief Hoge Raad van Adel.


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 17.323
  • Waarvan afbeeldingen: 14.747

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site