Waverveen

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Waverveen/Arms (crest) of Waverveen
WAVERVEEN

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Utrecht
Utrechtp.jpgIncorporated into:

Loading map...
Official blazon
Dutch Van keel met een fasce van goud waarop 3 sautiers van sabel.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 22 oktober 1817.

Bij de aanvraag van het wapen op 8 juni 1816 werd het wapen aangevraagd, zonder een achtergrond of verklaring. Het wapen is dus verder zonder commentaar verleend.

Het wapen is waarschijnlijk afgeleid van het wapen van Jan van Persijn, de heer van Waterland en Aemstelle, maar waarschijnlijk niet van Waver en Waverveen. De oudst bekende afbeelding van het wapen is in een boek van Selijns uit 1668 (zie onder). Het wapen komt ook voor op bijvoorbeeld de bodebus van Amstelland uit 1765. Zowel in het boek, op de bodebus als in de Nederlandsche Stads- en Dorpsbeschrijver zijn de kruisjes van zilver op zwart, net als in de andere wapens gebaseerd op het Persijn wapen (Amstelveen, Amsterdam en Ouder Amstel). Waarom ze in 1816 als zwart op goud zijn verleend is niet bekend.

Voor Waveren als onderdeel van de heerlijkheid Waveren, Botshol en Ruigewilnisse, is ook een wapen bekend, namelijk een gouden schild met daarop twee rode balken met 5 zilveren ruiten, dus qua compositie vergelijkbaar met Ouder-Amstel (waar het aan grensde), maar met andere kleuren en ruiten ipv kruisjes. Het kan zijn dat de ruiten oorspronkelijk kruisjes waren, maar dat is niet bekend. Het wapen met de ruiten wordt al gevoerd door Anthony van Oetgens van Waveren als hartschild rond 1630. Hij kocht in 1624 de heerlijkheid van het Kapittel van St. Marie in Utrecht ([1] ) en voegde daarop het hartschild toe aan zijn wapen. Het is niet bekend waar het hartschild vandaan komt en of het dus ouder is dan 1624. Het wapen van het kapittel was een gouden kroon op blauw (zie Lopik), dus daar is het niet van afgeleid. Latere auteurs, oa het boek van Selijns, de Nederlandsche Stads- en Dorpsbeschrijver en Van der Aa rond 1835, noemen ook het wapen met de ruiten.

De heerlijkheid behoorde na de Franse tijd tot de gemeente Waverveen.

Afbeeldingen

Literatuur: Nederlandsche Stads- en Dorpsbeschrijver, 1973


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16.542
  • Waarvan afbeeldingen: 13.279

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site