Westerveld

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Westerveld/Arms (crest) of Westerveld
WESTERVELD

Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Drenthe
Drenthe.jpgAdditions:

Loading map...
Official blazon
Dutch Gevierendeeld; I effen sinopel; II en III in goud een linkerschuinbalk van sabel; IV effen azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.
English blazon wanted

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 11 april 2001.

Een belangrijk kenmerk van de gemeente Westerveld is de aanwezigheid van twee nationale parken, die als representanten voor de landschappelijke verscheidenheid en de sterke recreatieve sector staan. De Drents-Friese wolden voeren in hun huisstijl de kleuren groen en geel, waarvan de eerstgenoemde kleur in het wapen verwerkt is. Het Dwingelderveld voert in hun huisstijl de kleuren paars en blauw. Omdat de kleur paars als te ongebruikelijk afvalt, is gekozen voor de kleur blauw. De kleur groen heeft bovendien als voordeel dat hierdoor de sterke agrarische sector in heden en verleden verbeeld wordt.

Een ander opvallend kenmerk van de gemeente is de Drentse Hoofdvaart. Vóór de economische ontwikkeling van het gebied is dit kanaal lange tijd van groot belang geweest. Hij doorsnijdt de gemeente van noordoost naar zuidwest, vandaar dat deze verbeeldt is door een linkerschuinbalk. Met de kleur zwart die de schuinbalk in het ontwerp heeft wordt aangegeven dat de Drentse Hoofdvaart is gegraven voor het vervoer van turf en daartoe ook een aantal eeuwen gediend heeft. Voor de twee kwartieren waarop deze linkerschuinbalken op geplaatst zijn, is de kleur goud gekozen: verreweg het grootste gedeelte van de ondergrond van de gemeente bestaat uit zandgrond.

De keuze voor een gevierendeeld schild verwijst naar het feit dat de gemeente bestaat uit vier voormalige samenstellende gemeenten en vier hoofdkernen, die tevens de middeleeuwse kerspelen (als bestuurlijke voorloper van de gemeenten) vormden. De linkerschuinbalk is niet over alles heen geplaatst omdat hij anders teveel nadruk zou krijgen. Het blauwe kwartier is onder en het groene kwartier boven de linkerschuinbalk geplaatst, enigszins in overeenstemming met de geografische ligging van de twee parken, als men het noorden boven plaatst.

Literatuur: Informatie van het Drents Heraldisch College


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16.504
  • Waarvan afbeeldingen: 13.243

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site