Zuidlaren

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


ZUIDLAREN

Provincie  : Drenthe
Opheffing  : 1999 Tynaarlo (naamswijziging)
Toevoegingen : 1998 Eelde, Vries (ged)

I : 14 mei 1947
"Doorsneden : I in goud een gekanteeld kasteel met 3 torens en een deur in de middelste, alles van keel, de zijtorens ieder verlicht met een venster van sabel, II in sinopel een hollend paard van zilver, met hoofdstel, teugels en zadeldak van keel en met zadel, singels, stijgbeugelriemen en stijgbeugels van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen; als schildhouders 2 paarden van sabel."

Wapen van Zuidlaren

Oorsprong/verklaring

Zuidlaren staat al bijna 800 jaar bekend om de grote paardenmarkt ter plaatse. Al in 1232 werd bij een uitval van de Groningers (tijdens een beleg) naar Zuidlaren op marktdag een groot aantal paarden en koeien buitgemaakt. Zowel het galopperende paard als de schildhouders zijn symbolen voor deze belangrijke markt.

De bovenste helft wordt gevuld met een afbeelding van de havezathe Laarwoud. De havezathe is afgebeeld als een willekeurig kasteel, niet in huidige of vroegere gedaante. Het Laarwoud dateert waarschijnlijk uit de Middeleeuwen en in de huidige staat uit het begin van de 17e eeuw. Het is bewoond door een aantal families, die belangrijke posten in het provinciaal bestuur bekleedden, oa de functie van landdrost van Drenthe. Sinds 1915 is het in gebruik als burgemeesterswoning en gemeentehuis.

Een dergelijk wapen werd al langere tijd door de gemeente gevoerd, gedekt door een muurkroon. In 1947 werd dit wapen, met enkele kleine wijzigingen voorgedragen ter bevestiging. Aangezien het vorige wapen nooit officieel was, sprak de Hoge Raad van Adel echter van verlening. Ook werd de muurkroon niet toegekend, omdat die in Nederland niet gebruikt worden. Ook was er bezwaar tegen de schildhouders voor een dergelijke kleine plattelandsgemeente.

Wapen van Zuidlaren/Coat of arms (crest) of Zuidlaren

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Zuidlaren/Coat of arms (crest) of Zuidlaren

Poststempel 1975
Wapen van Zuidlaren/Coat of arms (crest) of Zuidlaren

Briefhoofd, +/- 1995


Literatuur: Bontekoe, 1953, brochure over het Laarwoud, uitgave gemeente Zuidlaren.


Portaal Nederlandse OverheidsheraldiekPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16,228
  • Waarvan afbeeldingen: 12,974

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site