Wijdemeren

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


WIJDEMEREN

Provincie : Noord Holland
Opheffing : -
Toevoegingen : 2002 's Graveland (1966 Ankeveen, Kortenhoef, Weesperkarspel (ged, 1846 Bijlmermeer)), Loosdrecht, Nederhorst den Berg

I : 22 augustus 2008
"Doorsneden; I in azuur twee dwarsbalken van zilver; II in zilver vijf vliegende ganzen van sabel, geplaatst 3 en 2. Het schild gedekt door een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

Wapen van Wijdemeren

Oorsprong/verklaring

De blauwe banen staan voor de drie voormalige gemeenten die in de gemeente Wijdemeren zijn opgegaan. De kleur blauw geeft tevens het waterrijke karakter aan.

Het zilver in de onderste helft geeft de weidsheid van het gebied aan. In die weidsheid vliegen vijf ganzen als symbolen van de vijf kernen die ooit gemeenten waren.

De vijf ganzen beelden ook de verscheidenheid van de kernen uit.

In eerste instantie diende de gemeente een wapen in met (elementen) uit de opgeheven gemeentewapens. De Hoge Raad van Adel keurde het wapen af, aangezien het zee rdruk was en bovendien niet voldeed aan de heraldische kleurregels. Om deze reden besloot de Raad een eigen ontwerp voor te leggen, gevormd uit geheel nieuwe elementen. Drie op een groen veld geplaatste zilveren dwarsbalken, voor elke opgeheven gemeente één, symboliseerden daarin het waterrijke karakter van de nieuwe gemeente en vijf daarop aangebrachte rode bollen de belangrijke dorpskernen.

In april 2004 liet de gemeente weten zich niet in dit ontwerp te herkennen en vooralsnog af te willen zien van een wapen.

In 2008 diende de gemeente een geheel ander wapen in, feitelijk het huidige wapen, maar met een schildzoom en met de ganzen naar links vliegend. De Hoge Raad van Adel adviseerde deschildzoom te laten vervallen en de ganzen naar rechts te laten vliegen. De gemeente ging hiermee accoord en het wapen werd daarop verleend.


Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:

Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop

Literatuur : -