Aa of Weerijs: Difference between revisions

Jump to navigation Jump to search
No edit summary
No edit summary
Line 41: Line 41:
Het vierde ontwerp was grotendeels gelijk aan het derde, maar met het Bredase wapen in een kwartie en het onderste deel nu met een zwijnenkop.  
Het vierde ontwerp was grotendeels gelijk aan het derde, maar met het Bredase wapen in een kwartie en het onderste deel nu met een zwijnenkop.  


Blijkbaar is er daarna nog discussie geweest tussen het bestuur en Bontekoe, want op 5 februari 1968 vroeg het waterschap een wapen aan
Blijkbaar is er daarna nog discussie geweest tussen het bestuur en Bontekoe, want op 5 februari 1968 vroeg het waterschap een wapen aan:<br>
Gedeeld van goud en tegenhermeljjn door een versmalde, van sinopal geboorde, golvende paal. Daar overheen een dwarsbalk van keel, beladen met een ketting van goud. Rechts boven een molenrad van sabel, links beneden een kort afgesneden everkop van sabei, getongd van keel en met slagtanden van zilver. Een hartschild van keel, beladen met drie Sint Andrieskru.isjes van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen.


Deze aanvraag is dus duidelijk gebaseerd op het eerste ontwerp, met nu in het eerste kwartier een molenrad en in het vierde een zwijnskop.


[[Civic Heraldry Literature - Netherlands (Heraldische literatuur - Nederland)|'''Literatuur''']]:  Ham, W. A. van. : Het wapen van het nieuwe waterschap Mark en Weerijs. Nederlandsche Leeuw 113(1996)217-218.
De Hoge Raad van Adel ging niet akkoord met het tegenhermelijn en de boorden om het schild niet te overladen te maken. In plaats daarvan kwamen er twee molenraderen en zwijnskoppen en dat wapen werd vervolgens verleend.
 
[[Civic Heraldry Literature - Netherlands (Heraldische literatuur - Nederland)|'''Literatuur''']]:  Ham, W. A. van. : Het wapen van het nieuwe waterschap Mark en Weerijs. Nederlandsche Leeuw 113(1996)217-218.; correspondentie van het waterschap.


{{nl}}
{{nl}}