Brabantse Delta: Difference between revisions

 
Line 29: Line 29:
Het wapen is officieel verleend op 16 juni 2004.
Het wapen is officieel verleend op 16 juni 2004.


Van de veelheid aan beschikbare elementen zijn de historisch belangrijkste gehandhaafd. De leeuw van Brabant spreekt voor zich, de jachthoorn van Oranje symboliseert de verdiensten van dit geslacht voor de inpolderingen binnen het gebied en de schuinkruisjes van Breda, die in drie van de vijf opgeheven wapens voorkomen, representeren de voormalige baronie van Breda en het markiezaat van Bergen op Zoom. De golvende dwarsbalk symboliseert uiteraard het waterbeheer, terwijl de in de eerste plaats om heraldische redenen toegevoegde zoom tevens verwijst naar het feit dat het waterschap, zoals in de naam tot uitdrukking gebracht, het karakter van een delta bezit.  
Het waterschap nam de taken en bevoegdheden over van het tezelfdertijd opgeheven hoogheemraadschap van West-Brabant en de daarin liggende waterschappen De Dongestroom, Land van Nassau, Mark en Weerijs en Het Scheldekwartier.
 
Bij het ontwerpen van het nieuwe wapen werd besloten, gebruik te maken van de symboliek uit de wapens van de opgeheven waterschappen. Het voorstel een driehoek (delta) in het wapen op te nemen werd door het bestuur niet overgenomen.
In het wapen staat de golvende dwarsbalk als symbool van het water en het waterbeheer centraal. Een dergelijke balk kwam voor in de wapens van de opgeheven waterschappen Mark en Weerijs en Het Scheldekwartier. In het wapen van de
Dongestroom komt een golvende paal voor. De balk is blauw gekleurd, evenals de paal in het wapen van het laatstgenoemde waterschap. Mede om de heraldische regels te eerbiedigen zijn aan de dwarsbalk smalle zilveren zomen aan toegevoegd. Blauw en zilver als aanduiding van water kwam ook voor in het wapen van Mark en Weerijs en alleen zilver in dat van het Scheldekwartier. In het wapen van het hoogheemraadschap van West-Brabant kwam een golvende zilveren schildzoom voor die het 'oprukkende water' moest symboliseren.
 
De bovenhelft van het schild is gedeeld. In het eerste deel of kwartier symboliseert de Brabantse leeuw het gehele gebied. Hij zinspeelt tevens op de naam van het waterschap. Deze leeuw kwam ook voor in het wapen van het hoogheemraadschap West-Brabant.
 
In het tweede kwartier symboliseert  de hoorn het geslacht Oranje-Nassau. Deze hoorn kwam (in omgewisselde kleuren) eveneens voor in het wapen van het waterschap Land van Nassau.
 
In de benedenhelft van het schild zijn door het rode veld met de zilveren schuinkruisjes de gebieden vertegenwoordigd die voorheen tot de Baronie van Breda of tot het Markiezaat van Bergen op Zoom behoorden. De schuinkruisjes kwamen eveneens voor in de wapens van het hoogheemraadschap van West-Brabant (op het schouderschild van de Brabantse leeuw), van het waterschap Land van Nassau (in omgewisselde kleuren) en van het waterschap Mark en Weerwijs (eveneens in de benedenhelft van het schild). In de dertiende eeuw werd het wapen met de schuinkruisjes gevoerd door de heer van Breda, wiens gebied zich tot 1287 over de gehele streek van de latere Baronie en van het Markiezaat uitstrekte.
 
Bij het wapen is tevens uitgegaan van het gebruik dat het nieuwe waterschap eveneens de schildhouders van één van zijn rechtsvoorgangers mag overnemen. In dit geval zijn het de gouden leeuwen die het wapen van het hoogheemraadschap van West-Brabant hielden. Deze schildhouders gingen eveneens terug op het wapen van het hoogheemraadschap van De Brabantse Bandijk.


<hr>
<hr>
Line 199: Line 212:
*** 1977 De Roosendaalse en Steenbergse Vliet
*** 1977 De Roosendaalse en Steenbergse Vliet


[[Civic Heraldry Literature - Netherlands (Heraldische literatuur - Nederland)|'''Literatuur''']]:  -
[[Civic Heraldry Literature - Netherlands (Heraldische literatuur - Nederland)|'''Literatuur''']]:  Tekst uit Archef van W.A. van Ham.


{{nl}}
{{nl}}
approved, Bureaucrats, Interface administrators, Members who can see the literature depository, Administrators, uploader
3,707,767

edits