Archdiocese of Utrecht: Difference between revisions

Jump to navigation Jump to search
m (Text replacement - "–" to "-")
Line 22: Line 22:
Het wapen werd officieel aangevraagd ter gelegenheid van het Willibrordjaar 1995 ter herdenking van de wijding van Willibrord als aartsbisschop der Friezen 1300 jaar eerder.
Het wapen werd officieel aangevraagd ter gelegenheid van het Willibrordjaar 1995 ter herdenking van de wijding van Willibrord als aartsbisschop der Friezen 1300 jaar eerder.


Pieter van Zuden, wijbisschop van Utrecht, is de eerste Utrechtse prelaat die een wapenschild in zijn zegel (1276) voert. Het schild vertoont een kruis. De tweede is Jan (II )van Sierck (tegenzegel 1293) ook met een wapen met een kruis. Diens opvolger Willem (II) van Berthout daarentegen zegelde met zijn  aangeboren wapen. Na hem zegelden de Utrechtse bisschoppen verder met een kruis. Sinds Johannes van Diest (1328) belegden de bisschoppen het kruis vaak met een hartschild met hun aangeboren wapen, maar ook andere combinaties komen voor, bijvoorbeeld Jan van Arkel, die het kruis vierendeelde met zijn aangeboren wapen. Het kruis, dat in de begintijd mogelijk nog een persoonlijk teken was, is dan duidelijk verbonden aan het bisdom Utrecht. De kleuren van het wapen rood met een zilveren kruis zijn bekend sinds het einde van de veertiende eeuw, wanneer het wapen wordt afgebeeld in verschillende wapenboeken, o.a. van de heraut Gelre, Bellenville en Bergshammer.  
Pieter van Zuden, wijbisschop van Utrecht, is de eerste Utrechtse prelaat die een wapenschild in zijn zegel (1276) voert. Het schild vertoont een kruis. De tweede is Jan (II )van Sierck (tegenzegel 1293) ook met een wapen met een kruis. Diens opvolger Willem (II) van Berthout daarentegen zegelde met zijn  aangeboren wapen. Na hem zegelden de Utrechtse bisschoppen verder met een kruis. Sinds Johannes van Diest (1328) belegden de bisschoppen het kruis vaak met een hartschild met hun aangeboren wapen, maar ook andere combinaties komen voor, bijvoorbeeld Jan van Arkel, die het kruis vierendeelde met zijn aangeboren wapen. Het kruis, dat in de begintijd mogelijk nog een persoonlijk teken was, is dan duidelijk verbonden aan het bisdom Utrecht. De kleuren van het wapen - rood met een zilveren kruis - zijn bekend sinds het einde van de veertiende eeuw, wanneer het wapen wordt afgebeeld in verschillende wapenboeken, o.a. van de heraut Gelre, Bellenville en Bergshammer.  


*(uk)
*(uk)