Bedum

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

BEDUM

Provincie : Groningen
Opheffing : 2019 Het Hogeland
Toevoegingen : -

I : 4 april 1892
" Van lazuur beladen met eene schuinslinks geplaatste spade van zilver met steel van sabel, gekruist met een schuinsrechts geplaatst kruis van goud en een zilveren wetstafel op het kruispunt of in het midden van het schild gesteld. Het schild gedekt met eene gouden kroon van 5 fleurons."

Wapen van Bedum / Arms of Bedum

Oorsprong/verklaring

Het wapen symboliseert de ontstaansgeschiedenis van de gemeente onder invloed van de geestelijken Walfridus en Liudger. Zij begonnen met de aanleg van dijken (spade), brachten het Christendom (kruis) en wetgeving (wetstafel).

De gemeente had eerst een wapen aangevraagd met de H. Walfridus als monnik, met een schop en wetstafel in de hand en staande op een dijk, gelegen in een waterplas. Aangezien er geen achtergrondinformatie was bijgevoegd, vroeg de Hoge Raad van Adel eerst om deze informatie. Nadat deze aangekomen was, besloot de Hoge Raad van Adel dat de symboliek achter het wapen weliswaar juist was, maar dat er toch wel wat aan het wapen moest veranderen. Ten eerste was de H.Walfridus hoogstwaarschijnlijk geen monnik (zijn vrouw overleefde hem), en ten tweede was de voorstelling teveel een plaatje.

De Hoge Raad van Adel stelde daarop het volgende wapen voor : "Gedeeld : I in azuur een schop van natuurlijke kleur en II in keel een kruis van goud. " De Hoge Raad van Adel liet hierop de wetstafel dus vallen. De gemeente wilde die echter handhaven, zodat uiteindelijk het latere wapen ontstond.

Wapen van Bedum / Arms of Bedum

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Bedum / Arms of Bedum

Briefhoofd, +/- 1985

Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:

Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop

Literatuur : Visser en Buist, 1992; Archief Hoge Raad van Adel (brievenmap 1891).