Berg en Dal

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


BEEK EN DAL

Provincie : Gelderland
Opheffing : -
Toevoegingen : 2015 Groesbeek, Millingen aan de Rijn, Ubbergen (1818 Beek)


I : 15 september 2015
"Doorsneden; I Gedeeld: 1 in zilver een geënte dwarsbalk van keel; 2 in zilver een leeuw van keel, getongd, genageld en gekroond van goud, met een schildzoom van sabel, beladen met elf bezanten van goud; II van keel beladen met een roos van goud, geknopt en gepunt van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

Wapen van Berg en Dal / Arms of Berg en Dal

Oorsprong/verklaring

In het eerste kwartier is het wapen van de voormalige gemeente Groesbeek geplaatst. Het wapen is ontleend aan dat van de heren van Groesbeek. De voormalige gemeente Millingen aan de Rijn wordt gerepresenteerd door het wapen van de heer van den Berg(h), uit het oude wapen van Millingen aan de Rijn sierde. De gestengelde en gebladerde gouden roos van de voormalige gemeente Ubbergen keert terug in de onderste schildhelft. Daarbij koos de Hoge Raad van Adel vanwege de esthetiek voor de heraldisch gestileerde uitvoering.

Als alternatief ontwierp de Hoge Raad van Adel een zogenaamd sprekend wapen, dat in essentie was gebaseerd op de geënte dwarsbalk in het wapen van de voormalige gemeente Groesbeek, maar door een afvlakking van de rondingen in de dwarsbalk op deze wijze ‘berg(en) en dal(en)’ liet zien. Om de landschappelijkheid te verbeelden waren de kleuren van het wapen van Groesbeek vervangen door groen en zilver.

De gemeente koos uiteindelijk voor het eerste ontwerp.


Follow us : Facebook.jpgInstagram.png
(when sharing images on Instagram, use #heraldryoftheworld)

Literatuur : Jaarverslag Hoge Raad van Adel, 2015