Bergschenhoek

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Wapen van Bergschenhoek/Arms (crest) of Bergschenhoek
Country : Netherlands
Netherlands.jpgProvince : Zuid Holland
Zuidhol2.jpgIncorporated into:


Loading map...
Official blazon
Dutch Van zilver beladen met een keper en verzeld en chef van 2 achtpuntige sterren en en pointe van eene roos, alles van keel, op de punt des kepers eene halve maan van goud. (niet beschreven is een gouden kroon met 8 parels)
English No blazon/translation known. Please click here to send your (heraldic !) blazon or translation

Oorsprong/verklaring

Het wapen is officieel verleend op 24 juli 1816.

Het huidige wapen werd in 1815 aangevraagd. Er werd bij vermeld dat de oorsprong niet bekend was en dat het in en kerkraam werd aangetroffen. Later studies hebben ook geen duidelijk oorsprong kunnen vinden van het wapen.

Bergschenhoek is pas na 1500 ontstaan door vervening van het hoogveen. In de 17e eeuw ontstond er een dorp, dat bestuurlijk onder Hillegersberg viel. Onder de Heren van Hillegersberg zijn geen wapens gevonden met enige gelijknis met het latere gemeentewapen.

Het enige oudere wapen van Bergschenhoek staat in de Nederlandsche Stads- en Dorpsbeschrijver uit 1793, namelijk een wapen van zilver met een dwarsbalk van azuur. De tekst geeft echter aan dat er geen wapen bekend is van Bergschenhoek, de tekening slaat dan waarschijnlijk ook niet op Bergschenhoek, maar op Cool, wat een paar bladzijden verder wordt beschreven in het boek en waar dit wapen wél wordt beschreven.

English

The arms date from 1815 and when the municipality applied for the arms, it was stated that they did not know its origin, but only that is was seen in a window in the local church.
Until the late 18th century Bergschenhoek did not have its own council, but belonged to Hillegersberg, and thus used the arms of Hillegersberg.


Literatuur: Sierksma, 1962; Van Ollefen en Bakker, 1793, van Hemert, 1981


This page is part of the
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal/ Nederlandse overheidswapens

Renkum2.jpg

Nederlandse heraldiek:
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)

Aruba.jpg

Colonial heraldry:
(English)

Nl-011.books.jpg
Nederland.kh.jpg

Dutch heraldic collector's items
(selection, see also categories on the left)


Support the site:

Contact us:

Our partners:© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink