Binnenmaas

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


BINNENMAAS

Provincie : Zuid Holland
Opheffing : 2019 Hoeksche Waard
Toevoegingen : 1984 Heinenoord (ged, 1855 Goidschalxoord), Maasdam (ged, 1831 Cillaarshoek, Sint Anthoniepolder), Mijnsheerenland (ged), Puttershoek, Westmaas (ged), 2007 's Gravendeel

I : 25 maart 1985
" In goud een schuinkruis van keel, beladen met een St.Jacobsschelp van goud, boven vergezeld van een lelie met afgesneden voet en onder van een vijfpuntig spoorrad, beide van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Wapen van Binnenmaas

II: 13 oktober 2009
“In goud een golvende dwarsbalk van keel, beladen met een schelp van goud, boven vergezeld van een lelie met afgesneden voet en beneden van een vijfpuntig spoorrad, beide van sabel; het geheel omgeven door een schildzoom van sinopel. Het schild gedekt door een kroon van drie bladeren en twee parels”.

Wapen van Binnenmaas

Oorsprong/verklaring

Het eerste wapen is samengesteld uit elementen van de wapens van Heinenoord (spoorrad), Maasdam (kleuren), Mijnsheerenland (schelp) en Puttershoek (lelie met afgesneden voet). Bij de bespreking van het ontwerp werd eerst uitgegaan dat de schelp van zilver zou moeten zijn, in plaats van goud. Het wapen van Mijnsheerenland is afgeleid van het wapen van de familie van Praet van Moerkerken, die de schelpen in zilver voerden. Echter, de tak die zich in de Hoeksche Waard vestigde, voerde de schelpen in goud, zoals nu opgenomen in het gemeentewapen.

In 2007 werd 's Gravendeel toegevoegd en werd een nieuw wapen noodzakelijk.

In dit wapen zijn het spoorrad, de schelp en de lelie gehandhaafd. Maasdam en 's-Gravendeel zijn vertegenwoordigd door de kleuren rood en goud en de dwarsbalk, terwijl de kleuren rood en goud ook verwijzen naar Westmaas. Daarnaast is het groen van de oranjebomen van 's-Gravendeel terug te vinden in de schildzoom. De golvende dwarsbalk in de zoom is ook een sprekend element, de binnen (ingesloten) Maas. De Hoge Raad van Adel had ook toestemming gegeven om de historische schildhouders van 's Gravendeel over te nemen, maar dit werd door de gemeenteraad niet aangenomen.

In juli 1983 stelde de Hoge Raad van Adel aan de gemeenten die de nieuwe gemeente Binnenmaas zouden vormen, een nieuw wapen voor. Dit wapen was gebaseerd op het wapen van de oude heerlijkheid Strijen, waartoe alle gemeenten, met uitzondering van Heinenoord, vroeger behoorden. Ter onderscheiding van het wapen van Strijen werd het wapen doorsneden van goud en rood, zie onder.

Binnenmaas2.GIF

De gemeenteraard wilde echter meer elementen van de oude wapens terugzien en uiteindelijk werd het eerste wapen geaccepteerd.


Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Support the site:

Donate.jpg


Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop

Literatuur : -