Didam

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

DIDAM

Provincie : Gelderland
Opheffing : 2005 Montferland
Toevoegingen : -

I : 3 december 1912
" Gevierendeeld : I en IV in goud een dwarsbalk van sabel, II en III in zilver een leeuw van keel, genageld, getongd en gekroond van goud, en een zoom van sabel, beladen met 11 bezanten van goud."

Wapen van Didam

II : 23 juli 1981
" Gevierendeeld : I en IV in goud een dwarsbalk van sabel (Meurs), II en III in zilver een leeuw van keel, genageld, getongd en gekroond van goud, en een zoom van sabel beladen met 11 bezanten van goud (Berg). Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Wapen van Didam

Oorsprong/verklaring

In een brief van 25 juli 1816 gaf de burgemeester te kennen dat de gemeente geen wapen had en er ook geen wenste te voeren. Pas in 1912 stuurde de gemeente een brief aan de Hoge Raad van Adel met het verzoek of het op dat moment gevoerde wapen, in rood drie verticaal geplaatste vissen van zilver, daadwerkelijk het wapen van Didam was. en zo ja, of de gemeente in het gebruik van dit wapen kon worden bevestigd. De gemeente gaf daarbij ook aan dat het al ten tijde van Napoleon werd gevoerd. Hetgeen in tegenspraak is met de brief van de burgemeester van 1816...

De Hoge Raad van Adel antwoordde daarop dat als de gemeente een wapen wilde aanvragen, dat de Raad dan zou willen voorstellen een wapen gebaseerd op dat van de vroegere Heren van Didam te ontwerpen. In een toelichting in 1912 kwam de Hoge Raad van Adel met het uiteindelijk verleende wapen.

Het wapen is een combinatie van de wapens van Meurs en Bergh, twee geslachten die het slot en de heerlijkheid Didam in bezit hadden. De heerlijkheid was reeds voor de 14e eeuw in bezit van de graven van Bergh. In 1456 kocht Willem, heer van den Bergh ook het kasteel en de verdere rechten van Vincent, graaf van Meurs.

Wapen van Didam

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Didam

Poststempel 1994
Wapen van Didam

Het wapen op een envelop 1975
Wapen van Didam

Het wapen op een envelop 1982
Wapen van Didam

Het wapen op een envelop 1994

Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:
Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Contact us:
Mail.png
Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop
All donations and sales are used for maintaining the site
and acquisition of new heraldic material

Literatuur : Archief Hoge Raad van Adel ; Zondervan, 1982b