Dinxperlo

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


DINXPERLO

Provincie : Gelderland
Opheffing : 2005 Aalten
Toevoegingen : -

I : 28 juli 1897
" Doorsneden : I in lazuur het ten halve lijve uitkomende beeld der Justitia, gelaat, handen en haren van natuurlijke kleur, gekleed in een geschubt pantser van zilver, met een geciseleerde zilveren helm op het hoofd, in de rechterhand een zwaard van zilver met de punt omhoog en in de linker een weegschaal van goud houdende, II in sabel 2 schuinkruiselings geplaatste zwaarden van zilver, elk gedeeltelijk omstrengeld door een strik van natuurlijke kleur met afhangende uiteinden."

Wapen van Dinxperlo

Oorsprong/verklaring

Het wapen zou het sprekende karakter van de naam uitbeelden; Dinxperlo zou een gerechtsplaats in het bos betekenen. Hoewel sommige auteurs dit weer in twijfel trekken, aangezien Dinxperlo in de Middeleeuwen een onbetekenende plaats was, en zeker geen gerechtsplaats. De naam duidt echter op een Germaans woord en het is dus ook niet uitgesloten dat de plaats al ver voor de Middeleeuwen belangrijk is geweest.

Het wapen beeldt in ieder geval twee symbolen van gerechtigheid uit, de Vrouwe Justitia en de gekruiste zwaarden. Bij de indiening van het wapen had de Hoge Raad van Adel twee bezwaren; het eerste was dat het een beetje overdadig was om twee symbolen van gerechtigheid uit te beelden. Alleen de zwaarden waren volgens de Hoge Raad van Adel genoeg. Ook is Vrouwe Justitia pas een relatief late (14e eeuw) uitvinding. De oude Griekse godin van de gerechtigheid was Themis. Het zou dan ook beter zijn om deze laatste godin uit te beelden. De Hoge Raad van Adel stelde daarop twee wapens voor, een met alleen de zwaarden en de ander met Themis. De gemeente besloot echter om Vrouwe Justitia te handhaven.

Dinxperlo2.jpg

Wapen op het oude gemeentehuis (bron)
Wapen van Dinxperlo

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Dinxperlo

Poststempel 1985


Literatuur: Stam, 1982; Archief Hoge Raad van Adel (brievenmap 1897).


This page is part of the
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal/ Nederlandse overheidswapens

Renkum2.jpg

Nederlandse heraldiek:
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)

Aruba.jpg

Colonial heraldry:
(English)

Nl-011.books.jpg
Nederland.kh.jpg

Dutch heraldic collector's items
(selection, see also categories on the left)


Support the site:

Contact us:

Our partners:© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg