Difference between revisions of "Gendringen"

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
m (Text replacement - ".hag.jpg|center]] <br/>Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930" to ".hag.jpg|center|Wapen van {{PAGENAME}}]] <br/>Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930")
m (Text replacement - "|alt=Wapen van" to "|Wapen van")
Line 11: Line 11:
 
'''"Doorsneden : I in azuur een gent van zilver, II in zilver 3 ringen van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parelpunten."'''
 
'''"Doorsneden : I in azuur een gent van zilver, II in zilver 3 ringen van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parelpunten."'''
 
   
 
   
[[FIle:gendring.gif|center|alt=Wapen van Gendringen]]
+
[[FIle:gendring.gif|center|Wapen van Gendringen]]
  
 
====Oorsprong/verklaring====
 
====Oorsprong/verklaring====

Revision as of 08:58, 21 May 2016

Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


GENDRINGEN

Provincie : Gelderland
Opheffing : 2005 Oude IJsselstreek
Toevoegingen : 1818 Etten

I : 30 december 1929
"Doorsneden : I in azuur een gent van zilver, II in zilver 3 ringen van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parelpunten."

Wapen van Gendringen

Oorsprong/verklaring

Van de voormalige heerlijkheid Gendringen zijn geen zegels of wapens bekend. Ook vroeg de gemeente in 1816 geen wapen aan. Pas in 1929 werd het huidige wapen, wat al enige tijd door de gemeente werd gebruikt, aangevraagd en bevestigd. Het komt bijvoorbeeld al, in iets andere vorm, voor op een pentekening uit 1856. Op deze tekening zijn de ringen zilver op een veld van sinopel.

Lange tijd werd gedacht dat het hier om een sprekend wapen ging. Misschien heeft de gemeente dat ook inderdaad gedacht bij de aanvraag van 1929. Het is echter waarschijnlijk afgeleid van het wapen van de Zutphense familie Huetinck. Deze familie voerde als wapen een vogel, waaronder zeven ringen. Als helmteken werd een zwaan gebruikt, de vogel op het veld is dus warschijnlijk ook een zwaan. In 1738 zegelde Gosuinus Huetinck met zijn eigen zegel als Heer van Gendringen en Etten. Waarschijnlijk heeft de gemeente het zegel overgenomen als wapen. De zwaan is waarschijnlijk als sprekend element overgenomen ipv de zwaan. Wanneer en waarom het aantal ringen is aangepast is niet bekend.

Er bestaat ook nog een andere legende over de ringen :
Vroeger waren er in ons dorpje van gentenhoeders. Zo had dus ook elke genthouder een speciaal teken aan zijn/haar gent. In dit verhaal had die gent dus 3 ringen. Deze gent raakte verdwaald en werd dus aan die 3 ringen herkent. Zo ontstond de naam, en het wapen is hierop gebaseerd.

Wapen van Gendringen

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Gendringen2.hag.jpg

Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Heraldry of the World is a private site,
all paid for by 1 person and
maintained by 3 persons as a hobby.
If you like this initiative, please, support the site:

Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop

Literatuur : Wartena, 1982; legende van Anne Velthorst uit Gendringen.