Difference between revisions of "Goeree-Overflakkee (gemeente)"

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
m (Text replace - "|width="70%" align="center" |'''Heraldry of the World<br/>Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens''' |width="15%"|50 px|right |}" to "|width="70%" align="center" |'''Heraldry of the W)
Line 12: Line 12:
 
Toevoegingen : 2013 [[Dirksland]] (<font size=-2>1966 [[Herkingen]], [[Melissant]] (1857 [[Onwaard]], [[Roxenisse]]), [[Sommelsdijk]] (ged)</font>), [[Goedereede]] (<font size=-2>1966 [[Ouddorp]], [[Stellendam]]</font>), [[Middelharnis]] (<font size=-2>1966 [[Nieuwe Tonge]], [[Sommelsdijk]] (ged), [[Stad aan het Haringvliet]]</font>), [[Oostflakkee]] (<font size=-2>1966 [[Den Bommel]], [[Ooltgensplaat]], [[Oude Tonge]]</font>)
 
Toevoegingen : 2013 [[Dirksland]] (<font size=-2>1966 [[Herkingen]], [[Melissant]] (1857 [[Onwaard]], [[Roxenisse]]), [[Sommelsdijk]] (ged)</font>), [[Goedereede]] (<font size=-2>1966 [[Ouddorp]], [[Stellendam]]</font>), [[Middelharnis]] (<font size=-2>1966 [[Nieuwe Tonge]], [[Sommelsdijk]] (ged), [[Stad aan het Haringvliet]]</font>), [[Oostflakkee]] (<font size=-2>1966 [[Den Bommel]], [[Ooltgensplaat]], [[Oude Tonge]]</font>)
  
De gemeente heeft nog geen wapen.
+
I : 31 mei 2013:<br>
 +
'''Golvend doorsneden; I. in azuur een uitkomende korenschoof van goud; II. golvend gedwarsbalkt van zilver en azuur van vijf stukken. Het schild gedekt met een gouden kroon met zestien, waarop drie parels.'''
  
[[Litwap|Literatuur]] :   
+
 
 +
[[File:Goereeo.jpg|center]]
 +
 
 +
====Oorsprong/verklaring====
 +
Het wapen is afgeleid van een ontwerp uit 1910 voor het waterschap Dijkring Flakkee (een korenschoof oprijzende uit een zee). Dit wapen was nooit verleend. Het wapen werd gehouden door twee zeemeerminnen. Het werd informeel gevoerd door diverse culturele oinstellingen op Flakkee. In 1954 kreeg het [[Flakkee|waterschap]] alsnog een (geheel ander) wapen.
 +
 
 +
De zeemeerminnen werden door de Hoge raad van Adel nog wel voorgesteld voor het nieuwe wapen, maar sinds 1910 waren de normen van de gemeenteraad gewijzigd en werd een ontbloot bovenlijf niet meer geaccepteerd. De korenschoof kreeg 13 aren, voor de 13 voormalige gemeenten op het eiland en de vijf waterstromen werden gesymboliseerd door de zee van vijf dwarsbalken. De kroon is afgeleid van het wapen van de enige stad, [[Goedereede]].
 +
 
 +
In eerste instantie was gekeken of er een combinatie van de oude wapens mogelijk zou zijn. Dit zou echter een zeer gecompliceerd schild opleveren, wat niet gewenst was. Een tweede optie was het wapen van het (opgeheven) gelijknamige [[Goeree-Overflakkee (waterschap)|waterschap]] te laten herleven voor de gemeente. Dit wapen combineerde de wapens van beide voormalige eilanden en zou dus goed passen. Aangezien het waterschap geen positieve gevoelens bij de gemeente(raad) had achtergelaten verviel ook die optie.
 +
 
 +
 
 +
[[Litwap|Literatuur]] :  Jaarverslag Hoge Raad van Adel, 2013.
  
 
[[Category:Netherlands]]
 
[[Category:Netherlands]]
 
[[Category:Zuid Holland]]
 
[[Category:Zuid Holland]]
 +
[[Category:Granted 2013]]

Revision as of 18:39, 23 April 2014

Netherlands.jpg
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens
Netherlands.jpg


GOEREE-OVERFLAKKEE

Provincie : Zuid Holland
Opheffing : -
Toevoegingen : 2013 Dirksland (1966 Herkingen, Melissant (1857 Onwaard, Roxenisse), Sommelsdijk (ged)), Goedereede (1966 Ouddorp, Stellendam), Middelharnis (1966 Nieuwe Tonge, Sommelsdijk (ged), Stad aan het Haringvliet), Oostflakkee (1966 Den Bommel, Ooltgensplaat, Oude Tonge)

I : 31 mei 2013:
Golvend doorsneden; I. in azuur een uitkomende korenschoof van goud; II. golvend gedwarsbalkt van zilver en azuur van vijf stukken. Het schild gedekt met een gouden kroon met zestien, waarop drie parels.


Goereeo.jpg

Oorsprong/verklaring

Het wapen is afgeleid van een ontwerp uit 1910 voor het waterschap Dijkring Flakkee (een korenschoof oprijzende uit een zee). Dit wapen was nooit verleend. Het wapen werd gehouden door twee zeemeerminnen. Het werd informeel gevoerd door diverse culturele oinstellingen op Flakkee. In 1954 kreeg het waterschap alsnog een (geheel ander) wapen.

De zeemeerminnen werden door de Hoge raad van Adel nog wel voorgesteld voor het nieuwe wapen, maar sinds 1910 waren de normen van de gemeenteraad gewijzigd en werd een ontbloot bovenlijf niet meer geaccepteerd. De korenschoof kreeg 13 aren, voor de 13 voormalige gemeenten op het eiland en de vijf waterstromen werden gesymboliseerd door de zee van vijf dwarsbalken. De kroon is afgeleid van het wapen van de enige stad, Goedereede.

In eerste instantie was gekeken of er een combinatie van de oude wapens mogelijk zou zijn. Dit zou echter een zeer gecompliceerd schild opleveren, wat niet gewenst was. Een tweede optie was het wapen van het (opgeheven) gelijknamige waterschap te laten herleven voor de gemeente. Dit wapen combineerde de wapens van beide voormalige eilanden en zou dus goed passen. Aangezien het waterschap geen positieve gevoelens bij de gemeente(raad) had achtergelaten verviel ook die optie.


Literatuur : Jaarverslag Hoge Raad van Adel, 2013.