Hardinxveld

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


HARDINXVELD

Provincie : Zuid Holland
Opheffing : 1957 Hardinxveld-Giessendam, Giessenburg (1986 Giessenlanden (2019 Molenlanden), Graafstroom (2013 Molenwaard (2019 Molenlanden))), Schelluinen (1986 Giessenlanden (2019 Molenlanden))
Toevoegingen : -

I : 24 juli 1816
"Van keel, beladen met 3 pals van vaire en chef van goud, beladen in den rechterhoek met een vogel van sabel."

Wapen van Hardinxveld

Oorsprong/verklaring

Het wapen is een zogenaamd Châtillon wapen, vergelijk enkele wapens in de Betuwe, zoals Haaften en Waardenburg.
Het geslacht Châtillon ontleende haar naam aan de stad Châtillon-sur-Marne in de champagne in het huidige Frankrijk. De familie Châtillon verkreeg in 1096 officieel haar wapen, bestaande uit 3 palen van vair in keel, en een schildhoofd van goud. Al snel voerden verschillende leden van de familie onderscheidingstekenen in het schildhoofd; zo is van Jacques van Châtillon een zegl uit 1103 bekend met het wapen en een merlet in het schildhoofd. Dit laatste wapen is ook het wapen van de stad Châtillon-sur-Marne.

In 1280 erfde Rudolf van Châtillon, een achterkleinzoon van Yolande van Gelre en Boudewijn van Henegouwen, enkele gebieden in Gelre. Hij trouwde drie keer en verkreeg aldus een groot aantal gebieden. Volgens het verhaal zou hij de naam de Cocq aangenomen hebben, omdat de Franse koning hem le Cocquin (schavuit) genoemd had. Dit werd een soort eretitel. Via hem zijn de vele takken van de familie de Cocq in Gelderland ontstaan. De verschillende takken neomden zich vervolgens De Cocq van Haaften etc. Iedere tak voerde zijn eigen onderscheiding in het schildhoofd; zoals de barensteel van Haaften, de leeuw van Kerkwijk en nog enkele anderen. Buiten Gelderland komt een dergelijk wapen ook voor bij Wanssum en dus bij Hardinxveld.

Hardinxveld is echter niet in bezit geweest van een lid van de familie de Cocq; er is ook geen tak die zich De Cocq van Hardinxveld heeft genoemd.

Ook zijn er bastaarden bekend, een daarvan was de tak de Jeude, de Joede of de Jode, waarschijnlijkontstaan uit een bastaardzoon van een de Cocq met een Keulse Joodse familie. Alle de Jeudes (of Jodes) voerden eveneens het Châtillon-wapen. Zo is van Willem de Jeude een wapen uit 1301 bekend met het Châtillon wapen en in het schildhoofd drie vogels. Hoewel de relatie niet geheel bekend is, is het duidelijk dat de laatste familie van Châtillon afstamt. Het huidige geslacht Van Lith de Jeude voert nog altijd het Châtillon -wapen met een lopende rode vos in het schildhoofd.

In 1451 kocht Bruisten de Jeude van zijn schoonvader Arent van Gent de heerlijkheid Hardinxveld. De Jodes waren heren van Hardinxveld tot 1641. Het wapen bleef echter behouden als heerlijkheidswapen.

De gemeente was de oorsprong blijkbaar vergeten en/of had geen enkele heraldische kennis want bij de aanvraag werd het wapen omschreven als zijnde twaalf blauwe lampen op een zilveren grond tussen rode kolommen.

Hoewel het Châtillon-wapen dus ook het heerlijkheidswapen is geweest, noemt het manuscript Beelaerts van Blokland het volgende wapen:
In sinopel een dwarsbalk van zilver, boven vergezeld van 2 platvissen paalsgewijze geplaatst en onder van een omgewende zalm, alles van zilver
De oorsprong van dit wapen is niet duidelijk.

Wapen van Hardinxveld

Het wapen bij Vander Eyck (1628)
Wapen van Hardinxveld

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Wapen van Hardinxveld

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930


Literatuur: Beelarts van Blokland, 17??; Kok de, 1966


This page is part of the
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal/ Nederlandse overheidswapens

Renkum2.jpg

Nederlandse heraldiek:
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)

Aruba.jpg

Colonial heraldry:
(English)

Nl-011.books.jpg
Nederland.kh.jpg

Dutch heraldic collector's items
(selection, see also categories on the left)


Support the site:

Contact us:

Our partners:© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg