Heer Oudelands Ambacht

From Heraldry of the World
Revision as of 06:21, 21 August 2010 by Knorrepoes (talk | contribs) (Created page with '{|width="100%" style="color:black; background-color:#ffffcc;" |width="15%"|50 px|left |width="70%" align="center" |'''Heraldry of the World<br/>Civic her…')
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Netherlands.gif
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens
Netherlands.gif

HEER OUDELANDS AMBACHT

Provincie  : Zuid Holland
Opheffing  : 1857 Groote Lindt (1881 Zwijndrecht)
Toevoegingen : -

I : 24 december 1817
"Van keel beladen met een keper van goud."

Heeroude.gif

Oorsprong/verklaring:
De heerlijkheid was in de eerste helft van de 18e eeuw in het bezit van Vrouwe Catharina Kamp, weduwe van Jacob van Herzeele. Het wapen van Herzeele was identiek aan het gemeentewapen met een uitgeschulpte schildzoom van zilver. De bedijking van de Zwijndrechtse waard werd in 1331 in gang gezet door Hendrik van Brederode. Hij bepaalde dat iedereen die meer dan 1/16 aandeel van de kosten van de nieuwe waard voor zijn rekening zou nemen, deze de titel Ambachtsheer van een gedeelte van de waard zou krijgen. Hierop besloot een achttal personen de bedijking te financieren. Zij kregen daarop allen 1/8 deel van de waard in leen. Deze 8 personen waren: Heer Schobbeland van Zevenbergen, die het gebied rond het huidige Zwijndrecht verkreeg; N van de Lindt, naar wie de Groote Lindt en Kleine Lindt zijn genoemd; Heer Oudeland, naar wie Heeroudelands Ambacht is genoemd; Jan van Roozendaal, die Heerjansdam verkreeg; Daniel en Arnold van Kijfhoek; Claes van Meerdervoort; Adriaan van Sandelingen, die Sandelingen Ambacht verkreeg en tenslotte Zeger van Kijfhoek, wiens zoon Hendrik Ido ambachtsheer werd.

Jan Oudeland schonk zijn deel in 1348 aan Jan van Brakel. De Van Brakels bleven heren tot 1478. Hierna is de heerlijkheid in vele handen geweest, oa aan Catharina Kamp, eigenares van 1749-1789.

Door Regt wordt het wapen beschreven met een keper van zilver ipv goud. Ook Van Ollefen en Bakker geven de keper van zilver.

Heeroudelandsambacht.hag.jpg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930

Literatuur : Regt, 1848; Gemeentearchief Zwijndrecht (NL); Archief Hoge Raad van Adel .