Hoofdplaat

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


HOOFDPLAAT

Provincie  : Zeeland
Opheffing  : 1970 Oostburg (2003 Sluis), Terneuzen
Toevoegingen : -

I : 25 december 1819
"Dwars door midden gedeeld, waarvan het bovenste in de lengte doorsneden, het eerste zijnde Zeeland, het tweede rood, beladen met een klimmende gouden leeuw, houdende in deszelfs regter voorpoot een opgeheven zwaard en in de linker voorpoot een bundel pijlen, alles van zilver; het onderste van zilver beladen met een op een woedende zee zinkend schip, alles in zijne natuurlijke kleuren."

Arms (crest) of Hoofdplaat


Oorsprong/verklaring

Het wapen bestaat uit de wapens van Zeeland, de Staten Generaalen een symbool voor de slechte situatie waarin de gemeente verkeerde (grondverlies door overstromingen).

In een verdrag uit 1775, waarin het latere Hoofdplaat werd bedijkt, werd overeengekomen dat 3/5 van de polder door Zeeland bestuurd zou worden en de overige 2/5 zouden als generaliteitslanden direct door de Staten Generaal bestuurd worden. Het Zeeuwse gedeelte werd later verheven tot de heerlijkheid Partange, dat een zilveren schild met in het eerste kwartier het wapen van Zeeland voerde.

In 1815 werd het wapen aangevraagd omgeven door groene lisbladeren met gouden knoppen en geplaatst op een witte schijf omgeven door een rand, waarop in gouden letters Luctor sed submergo Hoofdplaat.

Wapen van Hoofdplaat

Het schild werd verder gehouden door rechts Ceres van natuurlijke kleur, gekleed in een rouwgewaad, bestaande uit een wit kleed met zwarte mantel en kap, houdende een witte neusdoek voor haar gezicht, met een korenschoof en sikkel voor haar voeten en een boom aan haar rechterzijde, links door Neptunus van natuurlijke kleur, in een dreigende houding opkomende, omslingerd door een rode doek, houdende de ijzeren drietand met houten stok, dragende een gouden kroon en staande op een schelp getrokken door zeepaarden.
De beide goden duiden ook weer op de vele overstromingen, Ceres in rouwgewaad voor het verlies aan landbouwgronden aan Neptunus de zeegod.


Wapen van Hoofdplaat

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Wapen van Hoofdplaat

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Hoofdplaat

Enveloppe uitgegeven op 31-3-1970, de laatste dag van het bestaan van de gemeente


Literatuur: Van de Meulen, 1889


This page is part of the
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal/ Nederlandse overheidswapens

Renkum2.jpg

Nederlandse heraldiek:
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)

Aruba.jpg

Colonial heraldry:
(English)

Nl-011.books.jpg
Nederland.kh.jpg

Dutch heraldic collector's items
(selection, see also categories on the left)


Support the site:

Contact us:

Our partners:© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg