Leudal

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


LEUDAL

Provincie : Limburg
Opheffing : -
Toevoegingen : 2007 Haelen (1942 Buggenum, Nunhem, 1991 Horn), Heythuysen (1991 Baexem, Grathem), Hunsel (1942 Ittervoort, Neeritter), Roggel en Neer (1991 Roggel, Neer)

I : 1 december 2008
"In goud drie hoorns van keel; in een schildhoofd van azuur een liggende abdissenstaf van goud, met sluier van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren."

Wapen van Leudal

Oorsprong/verklaring :
De drie hoorns zijn afgeleid van het oude Graafschap Horn(e), en kwamen ook voor in een aantal van de oude wapens. Vrijwel het gehele gebied behoorde ooit tot het graafdchap. Het schildhoofd symboliseert het voormalige vrije vorstendom Thorn en kwam ook al voor in het oude wapen van Heythuizen.de gemeente vroeg in eerste instantie het wapen aan met in het schildhoofd de abdissenstaf gekruist met een zwaard. Het zwaard sloeg op het feit dat de abdis ook de wereldlijke macht had in het vorstendom. Aangezien de abdij in Thorn zelf stond, en Thorn niet in de gemeente Leudal ligt, stelde de Hoge Raad van Adel voor het zwaard te laten vervallen en het hele schildhoofd anders weer te geven. Als voorstel werd een golvende zilveren dwarsbalk opgenomen in het schildhoofd. De balk zou de Leu symboliseren. De gemeente ging hiermee niet accoord en wilde graag de abdissenstaf behouden, maar ging wel accoord met het laten vervallen van het zwaard.


Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:
Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Contact us:
Mail.png
Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop
All donations and sales are used for maintaining the site
and acquisition of new heraldic material

Literatuur : Archief Hoge Raad van Adel