Lopik

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


LOPIK

Provincie  : Utrecht
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1943 Willige Langerak (1857 Cabauw, Zevender), Jaarsveld, 1989 Benschop, Polsbroek (1857 Noord Polsbroek, Zuid Polsbroek)

I : 11 september 1818
"Van lazuur een keizerskroon gevoerd van keel."

NB : de keizerskroon is van goud.

Arms of Lopik

II : 18 oktober 1948
"Gevierendeeld : I in blauw een keizerskroon, gevoerd van rood, II in goud een leeuw van rood, getongd en genageld van blauw, vergezeld van een barensteel van hetzelfde, III geschuind van zilver en rood, IV gedwarsbalkt van 6 stukken van vair en rood."

NB : de keizerskroon is van goud.

Arms of Lopik

III : 25 juni 1990
"In goud een schuinbalk geschaakt van keel en zilver, gaande over een dwarsbalk van sabel; in een hartschild van azuur een keizerskroon van goud, gevoerd en met een muts van keel."

Wapen van Lopik

Oorsprong/verklaring

Het oorspronkelijke wapen met de keizerskroon in het wapen van het kapittel van St.Marie uit Utrecht. Dit kapittel had de heerlijkheid Lopik in bezit.

Na de samenvoeging met Jaarsveld en Willige Langerak is het tweede wapen ontworpen.
In het eerste kwartier is het wapen van Lopik weer opgenomen; in het tweede kwartier is het wapen van Brederode opgenomen, in het derde kwartier het wapen van Utrecht, beide afkomstig van het wapen van Willige Langerak; in het vierde kwartier tenslotte is het wapen opgenomen van Margriet Uten Goye, in 1322 beleend met Jaarsveld.

Het derde wapen is een combinatie van het oorspronkelijke wapen van Lopik als hartschild in het wapen van Benschop. Dit wapen is afgeleid van de IJsselsteinse tak van het geslacht Van Amstel en werd in iets andere versie ook gevoerd door de gemeenten Noord Polsbroek en Polsbroek.

Wapen van Lopik

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Wapen van Lopik

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Lopik

Poststempel 1984
Wapen van Lopik

Het wapen op een envelop 1984

Na de samenvoeging vroeg de gemeente op 23 juni 1947 een nieuw wapen aan, met drie kwartieren voor de drie opgeheven gemeenten en een vierde kwartier met een landschapje. De eerste drie kwartieren waren identiek aan het later verleende wapen, het vierde vertoonde een golvende zilveren schuinbalk in een groen veld, vergezeld van drie gouden bomen aan de bovenkant van de balk. Het geheel stelde de Lek voor, stromend door de velden. De drie bomen stonden voor de drie voormalige gemeenten. De Hoge Raad van Adel verving uiteindelijk het vierde kwartier voor het meer historisch juiste wapen van Jaarsveld.


Literatuur: Sierksma, 1962; Bronnenboek Hoge Raad van Adel 1947/50


This page is part of the
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal/ Nederlandse overheidswapens

Renkum2.jpg

Nederlandse heraldiek:
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)

Aruba.jpg

Colonial heraldry:
(English)

Nl-011.books.jpg
Nederland.kh.jpg

Dutch heraldic collector's items
(selection, see also categories on the left)


Support the site:

Contact us:

Our partners:© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg