Mill en Sint Hubert

From Heraldry of the World
Revision as of 17:40, 14 September 2010 by Knorrepoes (talk | contribs) (Created page with '{|width="100%" style="color:black; background-color:#ffffcc;" |width="15%"|50 px|left |width="70%" align="center" |'''Heraldry of the World<br/>Civic her…')
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Jump to navigation Jump to search
Netherlands.jpg
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens
Netherlands.jpg

MILL EN SINT HUBERT

Provincie : Noord Brabant
Opheffing :
Toevoegingen : 1942 Escharen (ged)

I : 16 juli 1817
"Van lazuur beladen met St.Willebrordus van goud."

Oorsprong/verklaring:
Het wapen is identiek aan het schependomszegel van Mill. Het zegel is rond 1800 gesneden. Daarvoor is nog een ouder zegel bekend, waarop St. Willibrordus met in zijn rechterhand een boek en naast hem een schildje, waarop een vogel. De oorsprong van dat schild is niet bekend.

Van St. Hubert is een 17e eeuws zegel bekend waarop St. Hubertus met in zijn hand een kromstaf. Het randschrift vermeldt echter St. Adalbertus. De kerk was echter gewijd aan St. Hubertus. Dit zegel werd eveneens rond 1800 vernieuwd.

Volgens Sierksma voerde de gemeente het wapen met een vijfbladerige kroon en 2 schildhoudende leeuwen.

Mill.ok.jpg

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910

In 1992 stelde de Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde voor het wapen alsvolgt te wijzigen:
" Gedeeld : I in goud twee dwarsbalken van keel, zoomsgewijze vergezeld van acht merletten van hetzelfde, staande drie, twee en drie; II doorsneden: a in keel een kruis van ziover; b in zilver een jachthoorn van keel, geopend, gemond en beslagen van goud en gesnoerd van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

In het ontwerp is het rechterdeel het wapen van cCuijk. Beide dorpen maakten deel uit van het land van Cuijk. In het linkerdeel zijn de symbolen van de beide parochieheiligen opgenomen: het kruis van de H. Willibrordus en de jachthoorn voor de H. Hubertus. De kleuren zijn de kleuren van Cuijk.

Door opheffing van de gemeente is het wapen nooit gewijzigd.

Literatuur : Van den Bergh, 1878; Sierksma, 1962; Brekel, 1992