Moerdijk

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

MOERDIJK

Provincie : Noord Brabant
Opheffing : -
Toevoegingen : 1998 Zevenbergen (1997 Fijnaart en Heijningen, Klundert, Standdaarbuiten, Willemstad)

I : 6 maart 1998
"Doorsneden; I in zilver drie schuinkruisjes van keel; II in sinopel drie malien van zilver; een schildzoom, geblokt van sabel en goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren."

Wapen van Moerdijk

Oorsprong/verklaring

De tekening geeft in het schildveld de voornaamste symbolen uit de wapens van de voormalige gemeenten weer, namelijk de schuinkruisen en maliën. De schuinkruisen komen voor in de wapens van de voormalige gemeenten Zevenbergen, Klundert en Willemstad (zie aldaar voor de oorsprong).

In het ontwerp is de voorkeur gegeven aan de kleur rood op een zilveren veld, die voorkomt in het oudste wapen, dat van Zevenbergen. De maliën komen voor in de wapens van de voormalige gemeenten Willemstad, Fijnaart en Heijningen en van Standdaarbuiten. Zij vormen het meest opvallende onderdeel van de beide laatstgenoemde wapens. Meer dan zilveren schuinkruisen op rood geven zij aan dat dit deel van het gebied tot het Markiezaat van Bergen op Zoom heeft behoord.

De malien zijn in zilver op groen voorgesteld. In de wapens van de voormalige gemeenten waren zij ofwel zilver (hetgeen correct is) ofwel van goud, hetgeen een minder juiste variant is die met name sinds de achttiende eeuw voorkwam.


Follow us : Facebook.jpgInstagram.png
(when sharing images on Instagram, use #heraldryoftheworld)

Literatuur : Informatie gemeente Moerdijk (met dank aan Stefan Lambregts, Breda (lambo@tref.nl)).