Nisse

From Heraldry of the World
Revision as of 07:26, 26 January 2017 by Knorrepoes (talk | contribs) (Text replacement - "[[Litwap|" to "[[Civic Heraldry Literature - Netherlands (Heraldische literatuur - Nederland)|")

Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


NISSE

Provincie : Zeeland
Opheffing : 1970 Borsele
Toevoegingen : -

I : 31 juli 1817
"In goud een rode keper, vergezeld van 3 groene lelien."

Arms of Nisse

Oorsprong/verklaring :

De heerlijkheid Nisse is al van voor de 15e eeuw bekend. De heerlijkheid was lange tijd in handen van het geslacht Van Borselen van der Veere. Wolfert VI Van Borselen van der Veere huwde met Charlotte van Bourbon. Het wapen Bourbon (de Franse koningsfamilie) bestond uit drie gouden lelies op een blauw veld. Hun dochter voerde de beide wapens gedeeld als eigen wapen.

Waarschijnlijk is toen de schepenbank een eigen wapen moest hebben teruggegrepen op het wapen van Bourbon, in gewijzigde kleuren. De keper kan afgeleid zijn van de schuinbalk, die latere leden van het geslacht aanbrachten tussen de lelies. Ook Kloetinge, eveneens een bezit van Wolfert VI ontleende het wapen aan Bourbon. Het wapen wordt al vermeld in de Cronijk van Zeeland van 1693.

Van den Bergh geeft een zegel uit de 18e eeuw met het wapen gedekt door een kroon met 11 parels en gehouden door 2 eenhoorns.

Een andere verklaring is dat het wapen is afgeleid van het wapen van de familie Van der Nisse (in goud een rode keper en drie lelies). Het is echter ook mogelijk dat de familie het wapen van de heerlijkheid heft aangenomen.


Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930

Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:

All donations and sales are used for new acquisitions and maintaining the site

Follow us onLiteratuur : Smallegange, 1693; Van den Bergh, 1878; Van de Meulen, 1886; Informatie gemeente Borsele; laatste verklaring van Jeroen van Leeuwen