Noordwijk (Groningen)

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


NOORDWIJK

Provincie : Groningen
Gemeente : Marum

Het volgende dorpswapen is bekend : "In goud een verhoogde en versmalde dwarsbalk van azuur, boven vergezeld van een lelie van azuur tussen twee breedarmige kruisjes van keel, en beneden van een leeuw van sabel, getongd en genageld van keel."

Wapen van Noordwijk (Groningen)

Oorsprong/verklaring

Het wapen is in 2011 aangenomen.

De leeuw in het wapen is afgeleid van het familiewapen van de familie Von Innhausen und Knyphausen, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de locale geschiedenis. De klok in de kerk is geschonken door de familie en de windvaan op de kerk vertoont de leeuw uit het familiewapen.

De dwarsbalk is het Dwarsdiep, een kanaal in het dorp, maar staat ook voor de voormalige Wemertocht. De lelie en de twee kruisjes zijn afgeleid van de geschiedenis van de Wemerlanden. Bij het dorp ontstond in de late middeleeuwen een klooster van de Zusters Dominicanessen, die moesten verhuizen nadat hun oude klooster in de golven was verdwenen. Na de reformatie kwamen de bezittingen aan de kerk van Noordwijk. De lelie is het symbool van Maria, de patronesse van het klooster. De twee kruisjes geven het klooster aan.


Literatuur: Daae, 2011.


This page is part of the
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal/ Nederlandse overheidswapens

Renkum2.jpg

Nederlandse heraldiek:
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)

Aruba.jpg

Colonial heraldry:
(English)

Nl-011.books.jpg
Nederland.kh.jpg

Dutch heraldic collector's items
(selection, see also categories on the left)


Support the site:

Contact us:

Our partners:© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink