Opmeer

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


OPMEER

Provincie : Noord Holland
Opheffing : -
Toevoegingen : 1959 Spanbroek, 1979 Abbekerk (ged), Hoogwoud (ged), Sijbekarspel (ged)

I : 22 oktober 1817
"Van lazuur, beladen met een dorren boom, ter wederzijde verzeld van een staande leeuw op een terras, alles van goud."

Arms of Opmeer

II : 7 augustus 1961
"Gevierendeeld : I en IV in zilver een klimmende leeuw van keel, II en III in azuur een dorre boom van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen en ter wederzijde gehouden door een leeuw van goud."

Arms of Opmeer

III : 1 april 1980
"Gevierendeeld : I in zilver een leeuw van keel, II in azuur een korenschoof van goud, III in azuur een uitgerukte lindeboom van zilver, IV in goud een leeuw met afgehouwen kop van keel, met neerhangende tong, getongd en genageld van azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels en gehouden rechts door een adelaar van zilver, gebekt, getongd en gepoot van keel en links door een leeuw van goud, getongd en genageld van keel."

NB : de afgehouwen kop wordt iets boven het lichaam geplaatst

Wapen van Opmeer

Oorsprong/verklaring

Het oude wapen met de boom en de leeuwen is een typisch West Fries wapensymbool, vergelijk oa Wognum en Sijbekarspel. Het kwam, in andere kleuren, al voor in het 18e eeuwse manuscript Beelaerts van Blokland. De leeuwen zijn rechts van goud en links van sabel, terwijl de boom van groen is. Waarschijnlijk zijn de kleuren gewijzigd in de rijkskleuren in 1817.

In het tweede wapen zijn de leeuwen van Spanbroek met Opmeer verenigd. Het ontwerp voor dit wapen was aanmerkelijk uitgebreider. Ten eerste zou de kroon een stedenkroon (muurkroon) moeten worden, als herinnering aan het feit dat Opmeer en Spanbroek in 1414 stadsrechten hebben gekregen. Ten tweede zou de linkerleeuw een zilveren zwaard met gouden gevest moeten dragen, en de rechter een gouden sleutel. De attributen zouden de oude parochieheiligen St. Petrus en St. Paulus voorstellen. Beide leeuwen zouden de leeuwen van Opmeer weergeven, de leeuw op het wapen en de boom zouden Spanbroek symboliseren. Tevens vroeg de gemeente ook nog het devies Opmeer OPtiME Erigar op het gemeentelijke stempel voeren. De spreuk betekent Ik zal zeer wel van de grond komen, waarbij de hoofdletters de plaatsnaam vormen. De Hoge Raad van Adel ging niet akkoord met dit wapen, met name de stedenkroon (ongebruikelijk in Nederland) en de attributen werden teveel van het goede. Het uiteindelijke wapen was het resultaat.

In het derde wapen staan de kwartieren voor Spanbroek, Aartswoud, Hoogwoud, Opmeer en het feit dat ergens tussen Hoogwoud en Opmeer op 8 januari 1256 graaf Willem II van Holland is onthoofd. Van Aartswoud was geen wapen bekend, maar in de herenbank van de kerk staat een korenschoof ingebeiteld. De boom voor Opmeer en Hoogwoud is nu beter gedefinieerd als een linde. De schildhouders zijn afkomstig van Hoogwoud en Opmeer.

Wapen van Opmeer

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Opmeer

Briefhoofd, +/- 1995
Wapen van Opmeer

Poststempel 1985
Wapen van Opmeer

Poststempel 1993


Literatuur: Bontekoe, 1980; Informatie gemeente Opmeer


Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby, which takes a lot of time and effort (and costs).
If you like this initiative, please support the site:


Please visit our partners (click on image):


© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink