Roosteren

From Heraldry of the World
Revision as of 08:44, 9 September 2022 by Knorrepoes (talk | contribs) (Text replacement - " [[Category:Nederlandse" to "{{media}} [[Category:Nederlandse")
Jump to navigation Jump to search

Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16,371
  • Waarvan afbeeldingen: 13,112

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)




ROOSTEREN

Provincie  : Limburg
Opheffing  : 1982 Susteren (2003 Echt-Susteren)
Toevoegingen : -

I : 21 april 1819
"Van blaauw, beladen met het beeld van de H.Jacobus van goud."

NB De heilige houdt in zijn rechterhand een palmtak en steunt hij op een zwaard, in de linker een staf met een kruikje. Het geheel staat op een losse grond, alles van goud.

Wapen van Roosteren

Oorsprong/verklaring

De H.Jacobus is de kerkpatrroon.

Roosteren heeft nooit een eigenschepenbank gekend, het ressorteerde onder Echt in het ambt Montfort. Wel was het een afzonderlijke parochie, die voor het eerst wordt vermeld in 1281. Een zegel heeft Roosteren dus ook nimmer gebruikt. De parochie echter voerde een zegel met daarop de parochieheilige, namelijk de H. Jacobus de Meerdere, aanziend en in pelgrimsgewaad met staf. Hij staat op een steen met daarop enkele onduidelijk letters. Het omschrift luidt: Sigil: Eccl: Paroch: Sti Jacob: Apost: in Roosteren.

De heerlijkheid Roosteren kende zowel heren voor de lagere en middelste jurisdictie, alsook heren voor hogere jurisdictie. Sinds 1381 hebben leden van de volgende geslachten de lagere en middelste jurisdictie beleend gekregen: van Hoensbroeck, Van Dieteren, Savelant, Noelamns, Hoen van der Veurdt en Gruysen, Van Amstenrade en Curtius (de Corte).
Onder deze laatste heren werd ook de hoge jurisdictie verleend, die echter werd verleend aan leden van de geslachten Hermey de la Rodiere, de Liverlo en Gouveneur. In 1772 werden beide jurisdicties samengevoegd en verkocht aan Adriaan Eykholt van Maaseyck.
Deze familie behield de heerlijkheid tot aan 1792.

Het wapen is afgeleid van het zegel van de parochie en vertoont geen van de wapens van de afzonderlijke heren. Het wapen houdt ook geen rekening met de heerlijheid Visscherweert, die in 1839 bij Roosteren is gevoegd als gevolg van een grenswijziging.

Wapen van Roosteren

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910


Literatuur: Eversen en Meulleneers, 1900


Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us



© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site