Sint Anthonis

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

SINT ANTHONIS

Provincie : Noord-Brabant
Opheffing : 2022 Land van Cuijk
Toevoegingen : 1994 Oploo, St. Anthonis en Ledeacker (1942 Sambeek (ged)), Wanroij (ged 1942 Beugen en Rijkevoort (ged))

I : 27 september 1994
" In sinopel, geplaatst op een losse grond, Sint Anthonius Abt, houdende in de rechterhand een evangelieboek en in de linkerhand een tau-vormige kruk met belletje, staande voor een omgewend varken, alles van goud."

Arms of Sint Anthonis

Oorsprong/verklaring

Het wapen is een sprekend symbool voor de gemeente.

Het kerndorp, Sint Anthonis, is in 1628 afgesplitst van Boxmeer en kreeg een eigen schependomszegel. Dit zegel vertoonde Sint Anthonius met het varken en het wapen van Boxmeer.

Als voorstel werd een wapen ingediend met het Tau-kruis als symbool van de heilige, omgeven door 6 merletten in de schildzoom, als symbolen voor de 6 overige dorpen in de gemeente. De merletten zijn ontleend aan het wapen van het land van Cuijk, waarin de gemeente gelegen is. De omschrijving van het voorstel was alsvolgt:
"In keel een tau-kruis van goud, en een zoom van goud met zes merletten van keel. Het schild gedekt door een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

Arms of Sint Anthonis

De gemeente kon zich niet in dit ontwerp vinden, ook niet met de heilige als schildhouder. De gemeente kwam toen met het ontwerp van de heilige, zoals afgebeeld in het wapen. De Hoge Raad van Adel en de Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde waren het hiermee niet eens. De gemeente besloot echter het wapen al in de raad vast te stellen. De Hoge Raad van Adel is uiteindelijk akkoord gegaan. De gemeente vroeg geen kroon aan, een reden werd niet aangegeven. De kleuren zijn sinopel en goud, terwijl de kleuren van de heilige eigenlijk sinopel en zilver zouden moeten zijn.

Ook wordt het varken in de iconografie afgebeeld met een bel om de nek, iets wat ontbreekt in het wapen.

Wapen van Sint Anthonis

Briefhoofd +/- 1995

Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:
Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Contact us:
Mail.png
Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop
All donations and sales are used for maintaining the site
and acquisition of new heraldic material

Literatuur : Melssen, 1995