Someren

From Heraldry of the World
Revision as of 06:09, 26 September 2010 by Knorrepoes (talk | contribs) (Created page with '{|width="100%" style="color:black; background-color:#ffffcc;" |width="15%"|50 px|left |width="70%" align="center" |'''Heraldry of the World<br/>Civic her…')
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Netherlands.gif
Heraldry of the World
Civic heraldry of the Netherlands - Nederlandse gemeentewapens
Netherlands.gif

SOMEREN

Provincie  : Noord Brabant
Opheffing  : -
Toevoegingen : 1935 Lierop

I : 16 juli 1817
"Van keel, beladen met een kruis, gecantonneerd met vier klimmende leeuwen, alles van goud."

NB: De afbeelding laat een streepkruis zien

Someren.gif

II : 1 mei 1991
"Gevierendeeld : I en IV in sabel een leeuw van goud, getongd en genageld van keel, II en III in zilver 3 molenijzers van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Someren2.gif

Oorsprong/verklaring:
Het dorp Someren kreeg in 1301 van Jan II van Brabant een schepenbank met 7 schepenen. Of er direct een zegel is aangeschaft is niet bekend. Wel is er een zegel bekend met afdrukken uit 1441 en 1508, waarop een gemijterde bisschop of abt, vergezeld van een wapenschildje met daarop 4 leeuwen. Dit wapen is waarschijnlijk het wapen van Jan III hertog van Brabant-Limburg. Deze Jan III heeft dit wapen gebruikt van 1320 tot 1355. Of het zegel ook van voor 1355 dateert is echter niet met zekerheid te zeggen. Dit wapen komt eveneens voor op de wapens van een aantal andere Brabantse gemeenten. De bisschop is waarschijnlijk St. Lambertus. Het kapittel van Sint Lambertus te Luik heeft lange tijd de heerlijkheid Someren in bezit gehad.

Somerz1.jpg

Het oudste zegel van Someren. (Uit Smit, 1966, afb 1).

Het eerste zegel is tot 1642 gebruikt en daarna vervangen door een nieuw zegel met vergelijkbare afbeelding. De enige wijziging in dit schild is dat de Limburgse leeuwen hun dubbele staart en kroon verloren hebben en alle leeuwen nu identiek zijn.

Bij de aanvraag van het wapen is er abusievelijk een streepkruis toegevoegd en zijn de kleuren in keel-goud veranderd. Waarom deze kleurverandering heeft plaatsgevonden is niet bekend. Het streepkruis is waarschijnlijk een verkeerde interpretatie van het ontwerp.

De gemeente voerde overigens in de loop van de vorige eeuw het streepkruis als een gewoon kruis.

Someren.ok.jpg

Het wapen in de Oldenkott albums +/- 1910
Someren.hag.jpg

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930

Het tweede wapen is een combinatie van het wapen van Brabant en het wapen van het kwartier van Peelland. De gemeente Lierop voerde het wapen Peelland. In eerste instantie werd het wapen voorgesteld met Peelland als hartschild, maar uiteindelijk resulteerde het in het huidige wapen als een compromis.

Literatuur : Smit, 1966; Melssen, 1993