Changes

Jump to navigation Jump to search

Skettens

67 bytes added, 07:40, 11 January 2019
m
Text replacement - "Friesland|Frieslân (Friesland)" to "Friesland|Fryslân (Friesland)"
'''SKETTENS - SCHETTENS'''
Provincie : [[Friesland|Frieslân Fryslân (Friesland)]]<br/>
Gemeente : [[W&ucirc;nseradiel]]
[[File:schetten.gif|center|Wapen van Schettens]]
====Oorsprong/verklaring====
De kleuren en symbolen in het wapen zijn ontleend aan het wapen van de familie Osinga die bij Schettens een stins had. Dit geslacht heeft een aantal grietmannen van Wonseradeel voortgebracht, waarvan Jancke van Osinga wel de belangrijkste was. Hij deed veel voor de verbetering van de waterstaat in de grietenij en was gewestelijk en landelijk bestuurder. Zijn grafsteen ligt in de hervormde kerk van Schettens. De Osinga's hebben als het ware in vroeger eeuwen het dorp beheerst. Vandaar dat hun wapensymbolen op het dorpswapen terug te vinden zijn. In feite hebben we in het wapen van Schettens niet met een echte lelie te maken, doch met een lis, de gele bloem langs de waterkant.
{{media}}
[[LitwapCivic Heraldry Literature - Netherlands (Heraldische literatuur - Nederland)|Literatuur]] : Wapens en flaggen fan W&ucirc;nseradiel. Uitgave van de gemeente. Achtergrond verkregen van G. Van der Schaaf, Rheden.
[[Category:Nederlandse gemeentewapens S]]
[[Category:Friesland]]
[[Category:Nederlands Dorpswapen]]
approved, Bureaucrats, Interface administrators, Members who can see the literature depository, Administrators, uploader
2,088,714
edits

Navigation menu