Tubbergen

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


TUBBERGEN

Provincie  : Overijssel
Opheffing  : -
Toevoegingen : -

I : 28 oktober 1898
"Gedeeld : I in azuur een kruis van goud, beladen met een verkort en versmald kruis van het veld, en vergezeld in elk kanton van een leeuw van goud; II in sabel 3 bergen van goud."

II : 15 januari 1971
"Gedeeld : I in azuur een kruis van goud, beladen met een verkort en versmald kruis van het veld, en vergezeld in elk kanton van een leeuw van goud; II in sabel 3 bergen van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Wapen van Tubbergen/Coat of arms (crest) of Tubbergen

Oorsprong/verklaring

Tubbergen voerde tot het eind der vorige eeuw geen eigen wapen. Aanleiding voor het aanvragen van een wapen was, net als bij diverse andere gemeenten, de bouw van een nieuwe vergaderzaal voor de Staten van Overijssel. In de ramen van deze zaal zouden de wapens van de diverse gemeenten opgenomen moeten worden.

Tubbergen behoorde tot 1811 tot het landgericht Ootmarsum. Het wapen van Ootmarsum is dan ook opgenomen in de rechterhelft van het wapen. De linkerhelft is waarschijnlijk een sprekend element, alhoewel er diverse verklaringen voor zijn gegeven.

Het wapen is waarschijnlijk ontworpen door de archivaris van het Overijssels streekarchief, Dhr Hoefer. Hij ontwierp een groot aantal wapens in Overijssel, de meeste met een vergelijkbare structuur; rechts een geschiedkundig element, links een plaatselijk symbool.

De gemeente besloot in 1970 om het tot dan toe gebruikte lint met de tekst Gemeentebestuur van Tubbergen te vervangen door een kroon.

Afbeeldingen

Literatuur: Informatie gemeente Tubbergen.


Portaal Nederlandse OverheidswapensPortaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 13,389
  • Totaal aantal afbeeldingen: 10,106

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)

Contact and Support

Partners:© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg
Index of the site