Utrechtse Heuvelrug

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search


UTRECHTSE HEUVELRUG

Provincie  : Utrecht
Opheffing  : -
Toevoegingen : 2007 Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg (1931 Driebergen (1857 Sterkenburg), Rijsenburg), Leersum (1857 Darthuizen), Maarn

I : 3 mei 2006 "Gevierendeeld door een kruis van zilver, het eerste kwartier van sabel, beladen met een leeuw van zilver, getongd, genageld en gekroond van goud, de overige kwartieren van keel, beladen met een zuil, een lelie en een rad, alles van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee maal drie parels."

Wapen van Utrechtse Heuvelrug

Oorsprong/verklaring

Het wapen is gebaseerd op het wapen van het Stuicht Utrecht (zilver kruis in rood), met in de kwartieren symbolen voor de opgeheven gemeenten. De leeuw in het eerste kwartier is afgeleid van het wapen van de familie Van Gaesbeek. Het is afkomstig uit het wapen van Driebergen-Rijsenburg, maar de familie speelde ook een rol in de andere gemeenten. De zuil is afkomstig van Leersum, de lelie van Amerongen en het rad van Doorn en Maarn.Als tweede variant had de Hoge Raad van Adel een simpeler wapen voorgesteld, namelijk een rood schild met de zilveren schuinbalk van Amerongen, vergezeld van een zuil en een rad. Een derde variant was een gouden schild met een groen vijfblad, als symbool voor het groene karakter van de gemeente en de vijf opgeheven gemeenten.De gemeente koos uiteindelijk voor bovenstaand wapen.

Literatuur : Jaarverslag Hoge Raad van Adel, 2006.


This page is part of the
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal/ Nederlandse overheidswapens

Renkum2.jpg

Nederlandse heraldiek:
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)

Aruba.jpg

Colonial heraldry:
(English)

Nl-011.books.jpg
Nederland.kh.jpg

Dutch heraldic collector's items
(selection, see also categories on the left)


Support the site:

Contact us:

Our partners:© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink Ralf Hartemink arms.jpg