Veere

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

VEERE

Provincie : Zeeland
Opheffing : -
Toevoegingen : 1966 Serooskerke (Walcheren), Vrouwenpolder (1857 Gapinge), 1997 Domburg (1816 Domburg-Binnen, Domburg-Buiten; 1966 Oostkapelle), Mariekerke (1966 Aagtekerke, Grijpskerke (1818 Buttinge, Hoogelande), Meliskerke), Valkenisse (Walcheren) (1966 Biggekerke, Koudekerke (ged), Zoutelande), Westkapelle (1816 Ser Poppekerke, Westkapelle-Binnen, Westkapelle-Buiten)

I : 31 juli 1817
"In blaauw 2 torens, waartussen een bootje ligt, schuin achter de linker toren, alles van goud; de torens oprijzende uit een zee van natuurlijke kleur, en op elk een toegewende halfuitkomende wildeman van hetzelfde, gewapend met een knots, en met de hand elk een eind van een lint vasthoudende, waaraan een schild hangt van sabel, beladen met een dwarsbalk van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van 5 bladeren."

NB : In het register is geen tekst vermeld, alleen een tekening

II : 21 februari 1975
"In azuur een uitkomend koggeschip van goud, aan beide zijden vergezeld van een uitkomende gekanteelde toren van goud, waarop een uitkomende wildeman -de wildemannen half toegewend- van natuurlijke kleur, omkranst van sinopel, houdende met de buitenste hand de knots over de schouder, en met de binnenste een schild van sabel met een dwarsbalk van zilver; een golvende schildvoet, golvend gedwarsbalkt van 6 stukken, zilver en azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van 5 bladeren."

Wapen van Veere

Oorsprong/verklaring

De boot, in het nieuwe wapen correct voorgesteld als een kogge, staat al in het wapen van de stad sinds 1475, en slaat op het feit dat Veere een belangrijke haven was. De wildemannen zouden de havenwachters voor moeten stellen. Het bijschildje is van het geslacht Borssele, de eerste heren van de stad.

Het oudst bekende zegel dateert uit de 2e helft van de 14e eeuw en vertoont al het schip tussen de torens met de wildemannen, die het wapen Borssele vasthouden. Ook latere zegels vertonen dezelfde afbeelding, die later in een schild geplaatst wordt.


Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:

Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop

Literatuur : Van den Bergh, 1878; Sierksma, 1962