Weerselo

From Heraldry of the World
Jump to: navigation, search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Heraldiek van alle landen
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

WEERSELO

Provincie  : Overijssel
Opheffing  : 2001 Denekamp
Toevoegingen : -

I : 1 november 1898
"Gedeeld : I in azuur een kruis van goud, vergezeld in het eerste kwartier van een ten halve lijve uit den rechterkruisarm opkomenden omgewenden bisschop, met aangezicht en handen van natuurlijke kleur, mijter en gewaad van goud en zilver, en een kromstaf van goud, II in keel 3 burchten van zilver, gevoegd, verlicht en alle met 1 poort, alles van sabel."

II : 3 september 1953
"Gedeeld : a in azuur een kruis van goud, in het eerste kwartier een ten halve lijve uit de rechterkruisarm opkomende omgewende bisschop, met aaangezicht en handen van natuurlijke kleur, mijter en gewaad van goud en zilver, en een kromstaf van goud, b in keel 3 gekanteelde burchten van zilver, gevoegd, verlicht en gesloten van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Wapen van Weerselo

Oorsprong/verklaring

Weerselo voerde tot het eind der vorige eeuw geen eigen wapen. Aanleiding voor het aanvragen van een wapen was, net als bij diverse andere gemeenten, de bouw van een nieuwe vergaderzaal voor de Staten van Overijssel. In de ramen van deze zaal zouden de wapens van de diverse gemeenten opgenomen moeten worden.

Het ontwerp was een samenstelling van het wapen van Oldenzaal, waarvan Weerselo in 1811 werd afgesplitst, en een symbool voor de Hunenborg.

De kroon werd verleend nav het 800 jarig bestaan van de Benedictijner abdij, die een grote rol heeft gespeeld in de plaatselijke geschiedenis.

Wapen van Weerselo

Het wapen in de Koffie Hag albums +/- 1930
Wapen van Weerselo

Briefhoofd, +/- 1995
Wapen van Weerselo

Poststempel 1985
Wapen van Weerselo

Poststempel 1999
Wapen van Weerselo

Het wapen in het dorp (bron)
Wapen van Weerselo

Het wapen in het dorp (bron)

The arms were devised in 1898 and show the arms of the city of Oldenzaal, to which the area historically belonged, an three towers as a symbol for the Hunenborg castle in the municipality.


Literatuur : Sierksma, 1962