Wetterskip Fryslân

From Heraldry of the World
Revision as of 08:40, 9 September 2022 by Knorrepoes (talk | contribs) (Text replacement - "{{media}} Literatuur :" to " '''Literatuur''':")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

FRYSLÂN (Wetterskip) (van 1993-2004 Waterschap Friesland)

Provincie  : Fryslân (Friesland)
Opheffing  : -
Toevoegingen  : 1993 Amelander Grieën, Waterschap Fryslân, Terschellingerpolder; 2004 Boarn en Klif, De Waadkant, Lauwerswâlden, Marne-Middelsee, Sevenwolden

I : 29 oktober 2003
"In azuur drie schuinbalken van zilver, beladen met twee, drie en twee schuingeplaatste plompebladeren van keel; een in tweeën gedeelde schildzoom, de binnenzijde van goud, de ingeschulpte buitenzijde van azuur. Het schild gedekt meet een gouden kroon van vijf bladeren en gehouden door twee leeuwen van goud, getongd en genageld van keel."

Wapen van het waterschap

Oorsprong/verklaring :
Het Waterschap Friesland voerde geen eigen wapen, pas na de samenvoeging met de vijf inliggende waterschappen werd besloten om het oude wapen van het Waterschap Fryslân over te nemen, met als enige verschil het voeren van een vijfbladerige kroon in plaats van de kroon van drie bladeren en twee parels. Dit omdat het nieuwe waterschap veel groter is, en de gehele provincie omvat.

Al in 1994 wilde het toenmalige bestuur een wapen voeren, maar uiteindelijk werd daar door de mogelijk hoge kosten van afgezien.

Heraldische stamboom van het waterschap (klik op plaatje voor volledige resolutie):

Fryslan.jpg


Literatuur: Archief Hoge Raad van Adel.