Zalk en Veecaten


ZALK EN VEECATEN

Provincie  : Overijssel
Opheffing  : 1937 IJsselmuiden (2001 Kampen)
Toevoegingen : -

I : 14 november 1898 "In goud een leeuw van sabel."

Wapen van Zalk en Veecaten

Oorsprong/verklaring :

De gelijknamige heerlijkheid werd door de Hoge Raad van Adel op 24 november 1819 bevestigd in het voeren van het volgende wapen :
"In goud een leeuw van sabel, vergezeld in de rechterbovenhoek van een Z en in de linkerbovenhoek van een V, beide van sabel."

Zalkv.jpg

Het wapen is waarschijnlijk afgeleid van het familiewapen van het geslacht Van Buckhorst. Dit geslacht bewoonde het kasteel Buckhorst bij Zalk. Het geslacht is sinds de 11e eeuw bekend. Wanneer de heerlijkheid Zalk en Veecaten is ontstaan is niet geheel duidelijk, waarschijnlijk in de 13e eeuw. De Van Buckhorsten (ook Bockhorst, Boekhorst en andere varianten bestaan) blijven in het bezit van de heerlijkheid tot 1612.

In een uitgebreide beschrijving van de heerlijkheid en het geslacht Buckhorst vermeld Ter Kuile echter niet het wapen van dit geslacht. Het komt wel voor op een glas in de kerk van Warmond, waarop de wapens van de hoogheemraden van Rijnland worden vermeld. Hierop komt een wapen voor, identiek aan het gemeentewapen, dat werd gevoerd door Amelis van der Bouchorst. Het is niet onwaarschijnlijk dat dit een lid van de familie was.

Ook in het wapenboek Gelre komt ene Willem van Bouckhorst of Boekhorst (rond 1400) voor. Zijn wapen vertoont eveneens een leeuw van sabel op een veld van goud. De leeuw is getongd en genageld van keel.


Literatuur: Gelre, 1414; Ter Kuile, 1948; 't Hart, 1977


Portaal Nederlandse Overheidsheraldiek



Portaal Nederlandse overheidswapens
Netherlands.jpg

Onderdeel van:
Logo-new.jpg
Heraldry of the World

Nederlandse heraldiek:

Overzeese heraldiek:
(Engelstalig)


  • Totaal aantal pagina's: 16,504
  • Waarvan afbeeldingen: 13,243

Nederlandse heraldische verzamelobjecten
(selectie)





Contact and Support

Partners:

Your logo here ?
Contact us



© since 1995, Heraldry of the World, Ralf Hartemink  
Index of the site