Altena (Noord-Brabant)

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

ALTENA (NOORD-BRABANT)

Provincie : Noord Brabant
Opheffing : -
Toevoegingen : 2019 Aalburg (1973 Andel (ged), Eethen (ged, 1923 Drongelen, Genderen, Meeuwen), Veen (Noord Brabant) (ged), Wijk en Aalburg), Werkendam (1950 De Werken en Sleeuwijk, 1973 Almkerk (ged, 1879 Emmikhoven), 1997 Dussen (1973 Almkerk (ged, 1879 Emmikhoven) Eethen (ged, 1923 Drongelen, Genderen, Meeuwen))), Woudrichem (1973 Almkerk (ged, 1879 Emmikhoven), Andel (ged),Eethen (ged, Drongelen, Genderen, Meeuwen), Giessen, Veen (Noord Brabant)(ged))

I : 17 april 2019
"In goud afgewende zalmen van keel en in een ingedreven punt van sabel een rad van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

Arms (crest) of Altena (Noord-Brabant)

Oorsprong/verklaring

Het wapen is een combinatie van de zalmen van het wapen van Woudrichem, maar de zalmen zijn het oude wapen van het Land van Altena (en kwamen al voor in diverse wapens van de voormalige gemeenten: Almkerk, Andel, Emmikhoven, Giessen, Oudland van Altena) en dus geschikt als symbool voor de nieuwe gemeente.

Het rad kwam oa voor in de wapens van Aalburg, Eethen, Wijk en Aalburg en Drongelen.

De Hoge raad van Adel had nog een ander ontwerp aan de gemeente voorgesteld, hieop waren beide streekfiguren in een gedeeld wapen gecombineerd. Uiteindelijk sprak de gemeente haar voorkeur uit voor het eerste ontwerp en verzocht dit wapen aan haar te verlenen.


Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:

All donations and sales are used for new acquisitions and maintaining the site

Follow us onLiteratuur : Jaarverslag Hoge Raad van Adel, 2020