Bovenvecht

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

BOVENVECHT

Provincie : Overijssel
Opheffing : 1991 Vechtlanden (2000 Velt en Vecht)
Toevoegingen : 1958 De Molengoot, Holtheme, Radewijk en Baalder, De Meene, Het Beerzerveld, Het Rheezer- en Diffelerveld, Anerveen, Het Bruchterveld

I : 9 november 1961
"In tegenhermelijn een tot de bovenrand van het schild reikende ingebogen punt van keel, beladen met een golvende dwarsbalk van zilver, waaroverheen een paalsgewijs geplaatst middeleeuws zwaard van hetzelfde, het handvat van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen."

Wapen van Bovenvecht

Oorsprong/verklaring

Het wapen herinnert sterk aan de Slag van Ane, waar in 1227 Overstichtse opstandige boeren hun heer, de Utrechtse bisschop Otto II, versloegen en doodden. De zwaar geharnaste ruiters werden destijds op moerassig terrein gelokt, waar de een na de ander met zijn paard wegzonk en een machteloze prooi werd van de te voet opererende tegenstanders.

Dit is in beeld gebracht door voor het veld tegenhermelijn te nemen (het witte wollegras op de donkere moerasgrond) en van de schildvoet uit een rode ingebogen punt tot de bovenrand van het schild te laten opkomen: de op een breed front beginnende, steeds verminderende en tenslotte op niets uitlopende charge der Utrechtse ridderschaar. Deze punt werd uiteraard rood gekleurd, de kleur van het slagveld. Rood en wit zijn tevens de kleuren van Utrecht.

De golvende dwarsbalk is de Boven Vecht.


Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:

Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop

Literatuur : Bontekoe, 1963