Dronten

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)


DRONTEN

Provincie : Flevoland
Opheffing : -
Toevoegingen : -

I : 15 januari 1975
" Golvend doorsneden : I in azuur een lelie van zilver, II in goud 3 ineengevlochten ringen van keel, de middelste groter en lager geplaatst dan beide andere,over welke heen een meerpaal van sabel met een kop van zilver en komende uit de schildvoet. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels en gehouden door 2 paarden van sabel met opgeslagen staart. Het geheel geplaatst op een wit voetstuk."

Wapen van Dronten

Oorsprong/verklaring

Het eerste deel is het wapen van Dr Lely, het tweede deel slaat op de drie dorpen (Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant), terwijl de meerpaal herinnert aan het cultureel centrum De Meerpaal in Dronten. De paarden tenslotte symboliseren de landbouw.

De Hoge Raad van Adel maakte in het begin bezwaar tegen de schildhouders. Dronten was een nieuwe gemeente en had geen rechtsvoorgangers, die schildhouders gebruikten. Normaliter worden schildhouders alleen verleend als er een historische motivatie voor is. Dit was in dit geval niet zo. De gemeente hield echter voet bij stuk en wilde de schildhouders toch aan het wapen toegevoegd zien. Omdat de Hoge Raad van Adel eveneens niet van haar standpunt af wilde wijken, ging de gemeente in beroep bij de Raad van State. Deze beschikte uiteindelijk in het voordeel van de gemeente en de schildhouders werden verleend.


Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Support the site:

Donate.jpg


Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop

Literatuur : Keuzenkamp, 1984; Bontekoe, 1975