Emmer Erfscheidenveen

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

HET EMMER-ERFSCHEIDENVEEN

Provincie : Drenthe
Opheffing : ?
Toevoegingen : -

I : 23 december 1958
"In zilver een versmalde paal van sinopel, ter weerszijden vergezeld van een streep van sabel; over alles heen een vierkante, aan alle hoeken gebastionneerde schans van goud, omboord van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen. "

Wapen van Emmer Erfscheidenveen

Oorsprong/verklaring

Het gebied achter Emmen was in de loop der eeuwen in gebruik geweest bij de boeren uit Emmen en Westeresch. Door het gebied liep een, moeilijk begaanbare, weg, de Grune Diek. Deze weg is door een versmalde groene paal weergegeven in het wapen.

De strepen ter weerszijden van de paal geven de bijzonder oneconomische grondverdeling weer in het gebied tot de ruilverkaveling van 1880. Op dat bestonden er diverse kavels, die 10-15 meter breed waren, maar tot 6,5 km lang waren. Deze uitzonderlijke percelen worden door de strepen weergegeven.

De schans is de Emmer Schans, die aan het eind van de Grune Diek was gelegen en die het gebied beschermde tegen aanvallen uit Duitsland.

Over de kleur van de schans is nogal wat te doen geweest, oorspronkelijk was de kleur rood genomen, omdat de schans met heide begroeid was. De Hoge Raad van Adel wilde echter meer contrast in het wapen en uiteindelijk werd de schans in rood en goud verleend.


Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:

Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop

Literatuur : Bontekoe, 1961