Hoeksche Waard (Gemeente)

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

HOEKSCHE WAARD (GEMEENTE)

Provincie : Zuid Holland
Opheffing : -
Toevoegingen : 2019 Binnenmaas (1984 Heinenoord (ged, 1855 Goidschalxoord), Maasdam (ged, 1831 Cillaarshoek, Sint Anthoniepolder), Mijnsheerenland (ged), Puttershoek, Westmaas (ged), 2007 's Gravendeel), Cromstrijen (1984 Klaaswaal, Numansdorp, Westmaas (ged)), Korendijk (1984 Goudswaard, Nieuw Beijerland, Piershil, Zuid Beijerland), Oud Beijerland (1984 Heinenoord (ged, 1855 Goidschalxoord), Mijnsheerenland), Strijen (1855 Strijensas 1984 Maasdam (ged, 1831 Cillaarshoek, Sint Anthoniepolder))

I : 20 november 2019
" Gedeeld; I in goud een golvende dwarsbalk van azuur, vergezeld van drie schuinkruisjes van keel; II schuinrechts spitsgeruit van azuur en zilver; het geheel omgeven door een versmalde schildzoom van sinopel. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren en gehouden door twee leeuwen van goud, getongd en genageld van keel."

Wapen van Hoeksche Waard

Oorsprong/verklaring

Het wapen bestaat uit elementen uit de wapens van de voormalige gemeenten.

De schildzoom is afgeleid van het wapen van Binnenmaas, en staat symbool voor de bedijkingsgeschiedenis van de hele Hoeksche Waard, zoals die in de tweede helft van de zestiende en de eerste helft van de zeventiende eeuw vorm kreeg.
De 3 schuinkruisjes zijn het oude wapen van de Heren van Strijen en stonden in de wapens van Cromstrijen, Klaaswaal, Numansdorp, Strijen en Westmaas.
De zogenoemde Beierse ruiten kwamen voor in de wapens van van Korendijk, Nieuw-Beijerland, Zuid-Beijerland en Oud-Beijerland.
De golvende dwarsbalk uit de wapens van Binnenmaas, Cromstrijen, Klaaswaal, Numansdorp en Piershil.

De Hoge Raad van Adel had nog een tweede ointwerp aan de gemeente voorgelegd. Het tweede ontwerp is in goud een golvende dwarsbalk met de Beierse ruiten vergezeld van drie rode schuinkruisjes. De gemeente had uiteindelijk voorkeur voor het 1e ontwerp, wat vervolgens werd verleend.


Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Heraldry of the World is a private site,
all paid for by 1 person and
maintained by 3 persons as a hobby.
If you like this initiative, please, support the site:

Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop

Literatuur : Jaarverslag Hoge Raad van Adel over 2019.