Johannes Kerkhoven Polder

From Heraldry of the World
Jump to navigation Jump to search
Logo-new.jpg
Heraldry of the World
Netherlands.jpg
Netherlands heraldry portal
Nederlandse heraldiek
Nederlandse gemeentewapens
Netherlands-flag.gif
(Dutch only/alleen Nederlandstalig)
(in English)

JOHANNES KERKHOVENPOLDER

Provincie : Groningen
Opheffing : 1965 Westerwolde (1969 Reiderzijlvest (1992 Dollardzijlvest (2000 Hunze en Aa's)))
Toevoegingen : -

I : 3 juni 1947
"Gedeeld van keel en sabel, met over de delingslijn vijf golvende dwarsbalken, zilver, azuur, zilver, azuur en zilver; het bovenste deel beladen met vier uitkomende korenaren van goud, het onderste deel beladen met een vlam van keel, geboord van goud. Over alles heen een hartschild van zilver beladen met drie sterren van keel, geplaatst 1 en 2. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen. "

Wapen van Johannes Kerkhoven Polder

Oorsprong/verklaring

De polder werd in 1845 geinitieerd door Johanne Kerkhoven uit Amsterdam in drie fasen. De kleuren zijn dan ook ontleend aan het wapen van Amsterdam. In 1883 werd de polder verdeeld in vier bedrijven, wat wordt gesymboliseerd door de vier korenaren. De bedrijven zijn door de Duitsers verwoest in de Tweede Wereldoorlog, vandaar de vlam. Het hartschild is afkomstig van het wapen van de familie Van Kerkhoven.Het eerste ontwerp, uit 1946, was geheel anders; het vertoonde in keel een boom van sinopel, met aan beide kanten van de boom een vogel van natuurlijke kleur.

Dit wapen werd afgekeurd, aangezien het niet voldeed aan de heraldische kleurregels. Het tweede ontwerp was identiek aan het huidige wapen, alleen met drie balken (de drie fasen van de ontginnig) en met het volledige familiewapen als hartschild. Dat laatste werd erg overladen, en daarom werd alleen het derde kwartier uit het familiewapen opgenomen.

Wapen van Johannes Kerkhoven Polder

Het wapen in de polder

Follow us on
Facebook.jpg Instagram.png
Please use #heraldryoftheworld
Mail.png
Contact us
Heraldry of the World is a private site and maintained as a hobby.
If you like this initiative, please support the site:

Donate.jpg
Ebay.png
eBay shop
Payhip.jpg
Download shop

Literatuur :